woensdag 2 november 2011

Berichtje van de coach (9) - Kampong MD3 thuis

Lieve dames, 

Afgelopen zaterdag was de start van de reguliere competitie. Voor de wedstrijd deden we de teambespreking in de bestuurskamer en stonden we eerst even stil bij de doelstellingen die jullie op het regenachtige strand van Den Haag zelf hebben geformuleerd:
-          Kampioen worden
-          Beter worden
-          Veel teamuitjes en gezelligheid

We hebben met elkaar stilgestaan bij wat deze doelstellingen eigenlijk betekenen en hoe ze elkaar versterken. Dat een goede sfeer in het team ertoe leidt dat jullie elkaar in (en buiten) het veld aanmoedigen en helpen, hetgeen bijdraagt tot beter samenspel. Dat een goede sfeer er ook toe leidt dat je opbouwende kritiek van elkaar kunt accepteren zodat je beter wordt. Dat beter worden betekent dat je de trainingen serieus moet nemen en je ook daar minstens voor 100% moet inzetten. En dat je luistert naar de aanwijzingen van de trainer en de coaches. Dat beide doelstellingen bijdragen aan de eerste doelstelling: kampioen worden, maar dat voor het laatste vooral ook enorm veel inzet vereist is; ook – of zelfs juist – als je niet lekker in je vel zit of de vorige avond iets te laat naar bed bent gegaan (eigenlijk moet je dat gewoon niet doen als je serieus kampioen wil worden...). Hockey is een teamsport. Je bent het daarom aan de rest van je team verschuldigd om altijd “je stinkende best te doen”.

Florianne en ik hebben jullie ook gevraagd om de aanwijzingen die we tijdens de wedstrijd geven te accepteren en daarover niet in discussie te gaan. Maar om in plaats daarvan na te denken over wat we je meegeven zodat je het in het veld toe kan passen. We hebben ook aangegeven niet langer te accepteren dat jullie tijdens (of voor) de wedstrijd klagen over de positie waar je wordt opgesteld en/of te vragen wanneer je er weer in mag. Als je dat toch doet, dan mag je 10 minuten extra op de bank zitten.

Natuurlijk willen we wel graag weten als je ergens van baalt – maar dat kom je dan na de wedstrijd met ons bespreken.
Na deze uitgebreide voorbespreking zijn jullie het veld opgegaan om een goede warming up te doen – inclusief klein partijtje.

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want wat gingen jullie deze eerste wedstrijd voortvarend van start! Meteen druk op de bal met twee aanvallen over rechts waarbij Anna beide malen op het juiste moment een pass gaf. De tweede kwam aan bij Jeske op de kop van de cirkel, die niet twijfelde, maar gewoon hard uithaalde, met een goal als resultaat – en dat binnen de eerste minuut!

Kampong herstelde zich snel en gaf wat tegengas, met na ca. 10 minuten een schot op ons goal, waar Pien de bal wist tegen te houden.
Daarna lag het initiatief weer voornamelijk bij ons, maar tot aan de rust geen doelpunten meer.

In de rust waren wij eigenlijk wel tevreden maar gaven we jullie twee verbeter punten mee voor de tweede helft: de inzet die jullie toonden was helemaal goed, maar had wel tot gevolg dat er regelmatig drie man tegelijk op een bal afliep; dat is jammer, want dan creëer je geen ruimte, dus we hebben jullie gevraagd beter te communiceren.

Daarnaast zagen we jullie graag de bal ook eens verleggen. Met Anna op rechts hebben we een mooie aanval, maar die is niet altijd effectief en soms ligt er meer ruimte op links – zie dat en maak gebruik van die ruimte door de bal te verleggen.

Al na 5 minuten in de tweede helft onderschepte Jeske de bal op eigen helft, liep ermee helemaal naar de cirkel van Kampong, sloeg op de goal, ving de rebound op bij de achterlijn en speelde de bal terug op de strafbal stip, waar Ellis hem zonder pardon het goal in veegde! 2-0

Helaas volgde er meteen een tegengoal door teveel ruimte achterin (jullie schakelden niet snel genoeg). 2-1

Wat later volgden en 3 strafcorners kort na elkaar. Deze werden geen van allen zuiver aangespeeld, maar de derde bal wist Jeske op te vangen en op richting de goal te slaan, waar Tessa uitstekend opgesteld stond bij de 2e paal en hem erin legt. 3-1

We kregen ook nog twee strafcorners tegen. De eerste liep op niets uit; de tweede werd mooi gestopt door Pien en gevolgd door een lange corner. Maar wij vingen deze op en er volgde een geweldig mooie counter met Anna, die op snelheid naar voren stoomde, vervolgens een mooie pass gaf op Ellis, die met de bal de cirkel in liep en scoorde: 4-1

En tenslotte volgde er nog een aanval waarbij Marieke in de cirkel de bal mooi terug speelde op de kop van de cirkel, waar Anna hard uit haalde en scoorde! De eindstand was 5-1.

Een fantastisch begin dus van de reguliere competitie. Fantastisch omdat we drie punten hebben gehaald, maar vooral ook fantastisch omdat jullie inzet toonden en daardoor verdiend wonnen. Dat zien we graag voortgezet in de komende wedstrijden.

Aanstaande zaterdag spelen we uit tegen Leusden, weer om 9 uur, dus dat betekent vroeg naar bed!

Groeten, ook namens Florianne,
 
De Coach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten