zondag 13 november 2011

Berichtje van de coach (10) - Leusden MD2 uit

Lieve dames, 

Afgelopen zaterdag traden we aan tegen de MD2 van Leusden. Tijdens de trainingen de week eraan voorafgaand, had Florianne geoefend met twee groepen: aanvallers en verdedigers. De opstelling was daarop gebaseerd en de voorbespreking ook: 
  • Overspelen in de kom; let op dat dit snel gebeurd en zorg dat de rechts- en linksachter het veld groot houden en hoog gaan staan (ter hoogte van de lichtmasten is dit meestal);
  • Aanbieden van de middenvelders; let op de timing, kom op het juiste moment er naar toe lopen zodat je er niet al staat, als je er staat heb je namelijk al een tegenstander naast je;
  • Spitsen moeten voor hun tegenstander komen, zodra een middenvelder dan de bal aan gespeeld krijgt, kan de bal snel naar een spits worden gespeeld.
We hebben ook even stil gestaan bij de bijzonderheden van een waterveld: watervelden staan bekend om het vele stuiteren van de bal; dat betekent dat je moet zorgen dat je stick tijdens de aanname niet plat op de grond is, maar dat je je stick op “90 graden” houdt, zodat de bal met een stuit gewoon tegen je stick aan gaat i.p.v. over je stick heen!

En natuurlijk hebben we het over INZET gehad....

Na een goede warming-up, met klein balbezit partijtje, gingen jullie voortvarend van start. Meteen druk naar voren en er werden dan ook al gauw kansen gecreëerd. De eerste kan was een schot van Tessa die helaas op de paal belandde, maar Ellis zat daar gelukkig goed bij – goed gepositioneerd bij de 2e paal! – en probeert vanuit de rebound te scoren. Helaas geen goal.

De tweede kans had Julia aan de basis. Julia die voor het eerst in de voorhoede speelt en daar een hele andere kant van zich laat zien: lekker fel! Julia kreeg de bal in het 23 meter gebied, neemt hem mee en de cirkel in richting de goal. Tessa maait de bal verder maar helaas houdt de keeper deze doelpoging.

De spitsen, Ellis, Julia, Tessa, Kristie en Marieke waren goed fel en met een middenveld, Anna, Jeske en Minka, dat de bal telkens weer naar voren bracht, hadden we veel kansen. Vooral op rechts hadden we uitstekende uitbraken met de snelheid van Anna die uitstekende passes gaf – hard en zuiver op Tessa (en later Marieke), die door de spitsen goed werden ontvangen.

Er was ook een mooie kans van Kristie, die in een situatie van 1 op 1 tegen de keeper belandde. Helaas geen goal. Maar niet getreurd, want Kristie wilde toch wel scoren en 4 minuten voor het eind van de eerste helft valt dan ook een verdiende en mooie goal van Kristie.

In de rust gaf ik aan dat er mooi spel gespeeld werd: iedereen zette zich in, iedereen was fel en het gevolg was de vele kansen die we creëerden. En de achterhoede was ook scherp en wist elke tegenaanval van Leusden in de kiem te smoren, met enkele ballen die toch nog bij de goal belandden, maar die wist Pien eruit te houden.

Dilara lijkt nieuwe talenten te hebben gevonden in de rechtsachter plek, met uitstekend verdedigend werk en goede passes om de aanval weer op te bouwen.

Voor de tweede helft bespraken we de volgende verbeterpunten:
  • Nog feller op de rebound in de cirkel: van al die kansen moet er meer benut worden
  • Zorg voor de aansluiting van voorhoede op middenveld bij een tegenaanval, zodat de verdediging de bal kwijt kan wanneer wij die weer in bezit hebben
  • Blijf je eigen spel spelen: benut de kom die in de trainingen geoefend was
In de tweede helft ging het spel lange tijd gelijk op met daardoor hard werken voor met name de achterhoede en het middenveld; Sophie op de mid-mid plek werkte hard om de aansluiting tussen voorhoede en achterhoede te houden en Susan heeft nog nooit zoveel meters gemaakt: keurig mee met de aanval als guard voor de linksmidden en weer mee naar achteren voor de mandekking.

Joyce raakte geblesseerd door een hoge bal in de cirkel bij een strafcorner (2e schot, dus mag in principe hoog, maar deze ging niet richting de goal, dus had een vrije slag voor ons moeten opleveren). Pien’s vader heeft Joyce het veld afgedragen om ijs op de pijnlijke knie te doen. Nina schuift een plek verder naar achteren om van daaruit de verdediging te sturen.

Niet lang daarna valt er, na een overtreding van ons en een bal die wel heeeeeeel snel werd uitgenomen (dubieus of deze wel stil had gelegen), een tegengoal. Leusden had of het fluitsignaal niet gehoord en hockeyde gewoon door (en wij niet...) of nam een razendsnelle self-pass (maar dan had de bal wel eerst stilgelegd moeten worden – en de scheidsrechter corrigeerde dat niet).

Het is en blijft 1-1. De tegengoal was een beetje een domper op een wedstrijd die door jullie uitstekend werd gespeeld. Er zit duidelijk een stijgende lijn in jullie spel en als we die vasthouden dan is het echt mogelijk om kampioen te worden.

Morgen spelen we thuis tegen Loenen, weer om 9 uur, dus weer OP TIJD naar bed, want gezien jullie prestatie van vorige week helpt dat!

Loenen heeft met 1-0 van Leusden verloren, dus ik verwacht een team dat ongeveer zo sterk is als Leusden.

Groeten, ook namens Florianne,

De Coach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten