zaterdag 29 oktober 2011

Wedstrijd: Fletiomare MD2 tegen Kampong MD3

Coraline en Florianne zeiden voor de wedstrijd dat we 300% inzet moesten geven in de wedstrijd. En dat we niet door het midden, maar via de zijkanten moesten spelen. Toen begon de wedstrijd. Susan was de aanvoerder. En Kampong kreeg uit. We waren meteen in de aanval; Jeske liep met de bal de cirkel binnen en schoot hem hard op doel…… doelpunt!!!

Daarna ging Kampong in de aanval, ze probeerden op doel te slaan, maar de verdediging hield de ballen goed tegen. Toen mochten wij weer. Een mooie aanval van Anna, maar helaas wist de verdediging de bal te veroveren. Kampong had een paar kansen, maar Pien wist de ballen weg te werken. Toen was het rust, het stond nu 1-0 voor ons. Coraline en Florianne zeiden dat het wel goed ging. Maar dat er één iemand naar de bal moest komen, in plaats van drie. Verder moest de verdediging goed zijn vrouwtje blijven dekken.

En toen begon de 2e helft. Brechtje kwam langs om ons team aan te moedigen. Wij mochten nu uit. We waren allebei aan het aanvallen en verdedigen. Totdat wij een aanval kregen; Anna liep met de bal helemaal tot aan de achterlijn, toen gaf ze een voorzet, en Ellis flatste hem hoog over de keeper: 2-0!

Toen ging Kampong in de aanval. Ze schoten op doel en……… 2-1

Het werd nog bijna 2-2, maar Pien had een wereldredding; ze tikte de bal met haar stick uit de rechterhoek!
Pien maakte net zo’n mooie redding als van de keeper van de JD3.

Daarna ging het snel. Eerst scoorde Ellis de 3-1! Ellis rende heel hard met de bal naar de goal en liep zelfs de keeper voorbij, toen speelde ze de bal in de goal.

Daarna hadden we een paar strafcorners, maar die gingen er helaas niet in.

Daarna scoorde Tessa de 4-1! Na een voorzet van Anna flatste Tessa de bal in de goal.
En als laatste scoorde Anna de 5-1!, dit was een mooie knal vanaf de rand van de cirkel in de hoek.

Toen klonk het fluitsignaal en de wedstrijd was afgelopen. We kregen nog even lekker wat te drinken, en een lekkere traktatie van Nina (want ze was jarig geweest.).En daarna gingen we douchen.

Geschreven door Sophie.

Jeske brengt de bal de cirkel in

De 3-1 door Ellis in de maak; eerst een paar verdedigers voorbij ...
... dan nog effe de keeper uitspelen ...
en afronden: 3-1!!!

Alweer een schot van Anna

de bal van Anna is al in het doel: 5-1, Marieke en Sophie staan keurig bij de 1e en 2e paal.

vrijdag 28 oktober 2011

Berichtje van de coach (8) - JD3 en start reguliere competitie

Lieve dames,

Het is alweer een twee weken geleden dat jullie een oefenwedstrijd speelden tegen de JD3, maar de herfstvakantie bleek korter dan ik had gehoopt en de tijd vloog voorbij.

Bij deze alsnog een kleine evaluatie van de wedstrijd tegen JD3. Ik heb zelf door file de teambespreking en de eerste 20 minuten van de wedstrijd moeten missen – Daniël bedankt voor het inspringen!
Daniël had van mij de “insider information” gekregen over de sterktes en zwaktes van de JD3 – voor het eerst dat we zo’n goed inzicht in de tegenstander hadden voor de wedstrijd. De aanwijzingen waren om vooral via de vleugels te spelen en ervoor te zorgen dat de bal weg bleef bij de voorstopper en mid-mid van de tegenpartij; beide jongens kunnen ballen goed onderscheppen en bovendien ijzersterke passes geven. En de ruimte van het veld te benutten.
Twee spelers moesten strak gedekt worden (Valentijn en Gijs) om ervoor te zorgen dat er geen gevaarlijke situaties zouden ontstaan.
Ook van de keeper wisten we dat deze snel gaat liggen. Dus meer kans op een doelpunt wanneer we de bal hoog spelen op de goal.

Jullie zijn de wedstrijd voortvarend begonnen. Met veel inzet en goed spel, maar helaas ook al vrij snel een blessure: Minka werd onderuit geschoffeld en liep daarbij drie schaafwonden vol met zand en een pijnlijke knie (ja, alweer diezelfde knie!) op. Aan het eind van de eerste helft verloren we ook nog Brechtje, die hard door haar enkel ging en nu een flink aantal weken moet revalideren.
Wat ik zag was een team dat niet wilde verliezen van deze jongens en er alles aan deed om de druk op de tegenstander te blijven houden. Helaas wisten de jongens de bal toch op cruciale momenten te onderscheppen – wanneer wij toch weer door het midden probeerden te spelen – en dat werd subiet afgestraft met tegen goals.
Maar geen enkel moment gingen de koppies hangen: jullie vochten verbeten door en als de bal naar de vleugels werd gespeeld waren jullie ook heel gevaarlijk. Helaas heeft JD3 een zeer getalenteerde keeper die alle doelpogingen wist te stoppen, zelfs de fantastisch mooie corner van Anna helemaal aan het eind van de wedstrijd: snoeihard richting de linkerhoek, maar een razendsnelle keeper wist die bal eruit te houden.

Florianne en ik zijn ongelofelijk trots op jullie – de inzet die jullie zonder uitzondering hebben getoond in deze wedstrijd is precies wat we willen zien en wat het verschil maakt tussen een wedstrijd winnen en verliezen. Natuurlijk zijn er verbeter punten, met name het ALTIJD opbouwen van een aanval over de vleugels, want dat waren de momenten dat we gevaarlijk werden en dat er scoringskansen ontstonden.

Aanstaande zaterdag gaan we aan de regulier competitie beginnen. Daniël heeft al een heel mooi overzicht gestuurd van wat al onze tegenstanders in de voorcompetitie hebben gedaan. Maar laten we ons daar niet al te veel door afleiden: je moet tegenstanders nooit onderschatten of overschatten. Het is veel belangrijker te geloven in je eigen kracht en vooral van de kracht van het team – en voor je team te willen knokken.

Op het regenachtige strand van Den Haag hebben jullie jezelf een aantal teamdoelstellingen gesteld:
-          Kampioen worden
-          Beter worden
-          Veel teamuitjes en gezelligheid

Dat zijn hele mooie doelstellingen en ze versterken elkaar ook. Want gezelligheid verbetert de sfeer in het team en zorgt ervoor dat je elkaar wil helpen en voor elkaar wil knokken – ook als je minder lekker in je vel zit of moe bent.
Beter worden helpt uiteraard ook om kampioen te worden. Maar beter word je alleen als je je voor tenminste 100% inzet in de trainingen, als je luistert naar de aanwijzingen van de trainer en de coach en als je luistert naar de aanwijzingen van teamgenoten – en natuurlijk als je op jouw beurt jouw teamgenoten aanwijzingen geeft.

Lieve dames, wij kijken uit naar een mooie voortzetting van dit seizoen!

Groeten, ook namens Florianne,

De Coach

maandag 10 oktober 2011

Berichtje van de coach (7) - oefenwedstrijd tegen Fletiomare MD6

Lieve meiden,

Allereerst wil ik jullie en je ouders een groot compliment geven. Want zondagavond pas werd bekendgemaakt dat we niet zouden trainen maar een oefenwedstrijd zouden spelen tegen onze MD6.
Voor alle zekerheid had ik vanmiddag nog een sms-bommetje gestuurd naar iedereen met de hoop dat alles goed zou komen...
En ja hoor, op de afgesproken tijd waren we compleet, inclusief een rood/roze shirt. Bedankt voor jullie flexibele instelling allemaal!

Tsja en dan de wedstrijd zelf. Coraline had mij gevraagd te coachen vandaag dus ik ging vanmiddag eens kijken naar de resultaten van de MD6. In de voorcompetitie waren ze ingedeeld in de 3e klasse, dat bleek te hoog want ze hadden alle wedstrijden verloren; afgelopen zaterdag zelfs met 0-15 van Montfoort MD1.
Dus begon ik de korte wedstrijdbespreking met het feit dat onze tegenstander niet erg sterk was maar dat ik desondanks inzet wilde zien. Daarnaast moesten jullie met name letten op:
    1) kijken en passen
    2) niet teveel lopen met de bal
    3) actief meedoen zonder bal (sta ik vrij en goed opgesteld)

Dit was onze beginopstelling:

Al snel werd duidelijk dat de MD6 geen partij voor ons is; ze werden op de eigen helft vastgezet en bijna elk persoonlijk duel werd door ons gewonnen.
Met name op rechts werd prima samengewerkt door Kristie, Sophie en Brechtje. Kristie maakte veel ruimte door telkens door te rennen naar de achterlijn zodat Sophie de keuze had op Kristie te spelen of de bal direct hard de cirkel in te slaan. Hierdoor werden veel strafcorners geforceerd; goed gedaan meiden!
De doelpunten vielen snel en bleven vallen, hier de opsomming van de 1e helft: 1-0 Tessa, 2-0 Ellis, 3-0 Brechtje, 4-0 Marieke, 5-0 Ellis, 6-0 Ellis, 7-0 Marieke, 8-0 Tessa, 9-0 Jeske.
De 8-0 van Tessa was fraai omdat Tessa nadat ze de strafcorner had aangegeven direct naar de eerste paal rende om een prachtige tip-in te maken van het harde schot van Anna.

In de rust waren jullie helemaal hieperdepiep dus vroeg ik juist wat er niet goed ging. Bijna iedereen zei "niks", behalve Brechtje. Zij zei dat we het spel meer moesten verleggen. Zeer goed gezien, dus dat was de opdracht voor de 2e helft; af en toe terugspelen naar de laatste vrouw en daarna weer netjes opbouwen.
Om het jullie toch iets lastiger te maken en de verdediging ook wilde laten hockeyen had ik de verdedigers voorin gezet en de aanvallers achterin.
De coach van de tegenpartij vond dat wel een aardig gebaar dus gingen we als volgt verder met de wedstrijd:

Het krachtsverschil bleef enorm maar het kostte jullie toch even om aan de posities te wennen. Het duurde langer voordat er werd gescoord, maar eenmaal gewend vielen de doelpunten als rijpe appelen: 10-0 Anna, 11-0 Anna, 12-0 Joyce, 13-0 Nina, 14-0 Nina, 15-0 Nina, 16-0 Nina en 17-0 Dilara.
De mooiste aanval van deze wedstrijd was zonder twijfel de 14-0. Brechtje speelde terug op Ellis, die verlegde naar Julia. Julia passte naar Anna die al op snelheid lag. Nina bood zich aan door een paar meter terug te lopen, Anna passte hard en zuiver waardoor Nina de bal in één beweging achter de keeper flatste! Voor mij een van de mooiste doelpunten dit seizoen omdat de ruimte werd gezocht, goed werd gekeken en overgespeeld en dat allemaal in een heel hoog tempo!

Na afloop van de wedstrijd hebben jullie groot respect voor de MD6 getoond door iedereen netjes een handje te geven en niet al te uitzinnig te worden.
Het is natuurlijk een gigantische uitslag maar als team hebben zowel de MD6 als wij weinig geleerd vandaag.

Ik wil drie meiden nog een extra compliment geven.
Om te beginnen met Pien, zij heeft werkelijk helemaal niets te doen gehad, eigenlijk had ze gewoon met de keeperstraining mee kunnen doen, de uitslag was exact hetzelfde geweest. Bedankt voor je geduld vandaag, Pien!
Dan Ellis, zij heeft als een grote speelster geacteerd vandaag. In de spits was ze zeer beweeglijk, actief en fel. Zonder mopperen heeft ze daarna de rol als laatste vrouw overgenomen en als wissel heeft ze als een van de weinigen vandaag niet lopen zeuren "wanneer mag ik er weer in, mag ik voorin staan, ik kan niet achter spelen, etc.". Een echte teamspeler dus.
Tot slot Anna. Voor de wedstrijd hebben we besproken dat ze niet te lang moet blijven lopen met de bal aan de stick maar eerder moet afspelen. Anna gaf aan dat ze het moeilijk vindt om te bepalen wanneer ze wel en niet moet afspelen. Anna, vanavond heb je laten zien dat je deze keuze wel degelijk goed kan maken. Je hebt het hele team beter laten hockeyen door snel te passen en vervolgens goed door te lopen zodat je weer aanspeelbaar bent. Je hebt vandaag in dienst van het team gespeeld.

Donderdag wordt het aanmerkelijk lastiger want dan spelen we weer tegen die felle jochies van de JD3. Inzet en felheid is dan heel belangrijk meiden!

Groeten van jullie gelegenheidscoach Daniël

zondag 9 oktober 2011

Berichtje van de coach (6) - Huizen MD3 (uit)

Gisteren hebben we met een wedstrijd tegen Huizen de voorcompetitie afgesloten. Ofschoon Huizen laatste in de poule stond, bleek het geen makkelijke wedstrijd; een MD3 is bij veel clubs het opleidingsteam (dus de beste 1-jaars D speelsters) en dat betekent dat daar meisjes in zitten die allemaal technisch en tactisch sterk zijn, maar vooral ook allemaal “hongerig” zijn; fanatiek zijn en graag willen winnen.

We zijn de wedstrijd gestart met (ongeveer) dezelfde opstelling als waarmee we de wedstrijd tegen Amersfoort eindigden. Voor de wedstrijd had ik jullie meegegeven van begin tot eind INZET te tonen (want nogal wat van jullie waren veeeeeel te laat naar bed gegaan), te spelen over de hele breedte van het veld en “achter” de bal te gaan staan bij het uitnemen van een bal door de tegenpartij (zoals op de training met Florianne was geoefend).

Jullie begonnen de wedstrijd met veel druk op de tegenpartij – zoals ik dat inmiddels van jullie gewend ben. Bij vlagen zag ik goed spel – mooie passes, mooie combinaties, maar over het algemeen hielden jullie je niet aan de opdracht die gegeven was: het veld groot/breed houden. De linkerflank stond veel te ver naar het midden, en de spitsen te ver naar achter. Het gevolg: kluitjes hockey met 3 mensen op 1 positie (bijv. linksmid, mid-mid en spits). Daarnaast werd er door onzorgvuldig passen teveel in de stick van de tegenstander ingeleverd. En tegen een team als Huizen wordt dat vroeg of laat afgestraft... In dit geval vroeg: want een tegen-doelpunt viel al in de eerste helft: de eerste kans die Huizen had werd meteen feilloos verzilverd.

In de rust was ik “blij” te zien dat jullie daar toch wel de balen van hadden. De boodschap die ik voor de tweede helft mee gaf was: hou het veld groot (een herhaling dus van de opdracht die voor de wedstrijd al gegeven was) en pass zuiver.

In de tweede helft werd er ook bij vlagen mooi gespeeld. Maar ik zag ook speelsters die de watergrasmat zo interessant vonden dat ze meer bezig waren met het effect van opspattend water als je de stick tegen het gras slaat, dan met het spel zelf. En dames, het is MINSTENS zo belangrijk dat je aan het spel mee doet als je niet aan de bal bent, dan wanneer je wel aan de bal bent...

Gelukkig werd er nog wel gescoord uit een strafcorner: mooi en zuiver aangegeven door Sophie, netjes gestopt door Jeske en hard door Anna ingeslagen: 1-1

Pas de laatste 5 minuten van de wedstrijd kreeg ik de indruk dat jullie toch eigenlijk wel wilden winnen. Toen werd er eindelijk geknokt met een paar mooie kansen, maar helaas, geen doelpunten meer.

Zonder anderen tekort te doen, wil ik een paar mensen een compliment geven voor wat ze deze wedstrijd hebben laten zien: Julia, die haar beste wedstrijd in lange tijd speelde (wat een vechtlust Julia! Ik weet niet wat je vader je gezegd heeft voor deze wedstrijd, maar het werkte!), Nina en Minka die met veel inzet, en vooral in dienst van het team speelden.

In de voorcompetitie zijn we als 4e van de 6 teams geeindigd.

Lieve dames, ik weet dat jullie veel beter kunnen presteren dan jullie tegen Huizen hebben laten zien. De komende weken gaan we daar weer hard aan werken tijdens de trainingen. Jullie doelstelling – kampioen worden – kunnen jullie nog steeds waar maken. Maar dat vergt INZET (en dus op tijd naar bed....), spelen in dienst van het team (dus de opdracht uitvoeren die je op de positie waar je staat moet doen EN spelen in dienst van het team (dus niet almaar zelf gaan lopen met de bal, maar snel passen en je dan weer op de juiste plek opstellen om de pass terug te kunnen ontvangen EN je voor meer dan 100% geven voor het team, OOK als je zelf even niet lekker in je vel zit...).

Dit team heeft voldoende capaciteiten om goed te kunnen spelen en om kampioen te kunnen worden in de tweede klasse. Met serieuze inzet en teamwerk, zoals jullie bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Woerden lieten zien, kunnen jullie kampioen worden.

Deze week hebben we twee oefenwedstrijden; maandag tegen MD6 en donderdag tegen JD3. Een goede oefening en voorbereiding op de echte competitie die na de herfstvakantie start. Morgen ben ik daar helaas niet bij, dan zal Daniel coachen (want Florianne gaat fluiten) maar donderdag ben ik er wel. Succes morgen!

Groeten,

De Coach

zaterdag 8 oktober 2011

Wedstrijdverslag tegen Huizen

De eerste helft:
We moesten uit tegen Huizen. Het regende heel veel. We moesten spelen op een waterveld. De eerste helft speelden we niet zo goed. Huizen had niet zo veel kansen nodig om te scoren. Of er was een uitbraak van Huizen die heel gevaarlijk was. Huizen kreeg eerst twee stofcorners. Maar die gingen er niet in. Daar hadden we geluk mee. We hadden heel veel kansen maar die hebben we niet benut en dat was erg jammer. In een van de laatste minuten scoorde Huizen en dat was erg teleurstellend.
De rust:
In de rust gaf Coraline wat tips, aanwijzingen en complimenten. Zodat we beter konden spelen:
  1.     Niet te veel lopen met de bal.
  2.     Goed kijken waar je heen speelt.
  3.     En veel beter oogcontact maken.
Joyce zorgde voor het fruit
De tweede helft:
Het begin van de tweede helft begon het zelfde als de eerste helft. Maar later werd we steeds beter. We waren veel bij de goal van de tegenstander. Toen ging eindelijk de bal in de goal 1-1. Maar helaas lukte het ons niet om daarna nog een keer te scoren. We waren wel beter dan de eerste helft. Helaas bleef het 1-1.
Susan

het regende wel, maar helaas geen doelpunten

Julia was goed bezig vandaag

hier valt de 1-0 voor Huizen

Kristie blijft in balbezit

Sophie pusht de strafcorner aan ...

... waarna Jeske stopt, Anna scoort en Fletio juicht!

Anna slaat weer een strafcorner op doel ...

... maar helaas wordt deze gestopt.

vrijdag 7 oktober 2011

Berichtje van de coach (5) - Amersfoort MD2 (thuis)

Na een spannende wedstrijd uit tegen Woerden MD1, die jullie met veel inzet en strijdlust verdiend met 1-0 hebben gewonnen, traden jullie deze week aan tegen Amersfoort MD2, die ongeslagen eerste in de poule staan.

De thema’s voor deze week waren INZET, breed spelen en strafcorners (die jullie in de trainingen geoefend hadden).

Al snel in de wedstrijd – na 1 minuut! – veroorzaakten we een strafcorner. Een mooie doelpoging van Anna die door de keeper gehouden werd en Marieke zat goed bij de rebound, maar helaas, de bal ging er niet in.

Slechts enkele minuten later had Amersfoort in onze cirkel een strafcorner mee en die zat wel: 0-1.

Jullie zagen er heel even uit alsof jullie uit het veld geslagen waren, maar dat duurde gelukkig niet lang: met opgeheven hoofden hervatten jullie de wedstrijd. Dat leverde na ca. 15 minuten twee strafcorners op. De eerste werd helaas niet goed aangegeven en de tweede was een mooie poging van Anna met de backhand (maar die willen we liever met de voorhand!!!).

Jullie bleven goede druk naar voren zetten, tot een paar minuten voor rust. Toen sloeg vermoeidheid en warmte (25 graden!) toe. Amersfoort had een goede kans, maar verzilverde die gelukkig niet. Helaas volgde er nog een kans door wat gerommel in onze achterhoede en Amersfoort maakte daar gebruik van en scoorde: 0-2.

In de rust bespraken we wat er goed ging: jullie inzet en de druk naar voren; maar ook wat er beter kon: er werd veel teveel voor zichzelf gespeeld en teveel gelopen met de bal. Er moet meer overgespeeld worden en gebruik gemaakt worden van de ruimte op het veld (breed spelen en breed blijven staan als je op links- of rechts midden of -voor staat...).

In de tweede helft hadden we al na 1 minuut een strafcorner tegen, maar die werd er door jullie uitgehouden. Na tien minuten volgde er een hele mooie kans van Amersfoort, die voor de goal langs uiteindelijk naast het doel belandde.

Nog een kans van Amersfoort: hoog richting de goal, maar daar stond gelukkig onze Pien die hem er koelbloedig met haar lijf uit hield en de rebound belandde naast het doel.

Er werd wat teveel ruimte gegund aan Amersfoort in de achterhoede en die maakten daar gretig gebruik van, maar – gelukkig voor ons – zonder resultaat.

Wat later volgden er twee strafcorners voor ons, die twee maal goed richting de goal gingen – maar niet in. Uiteindelijk weet Dilara bij de tweede paal een mooi doelpunt te scoren! 1-2.

Daarna wordt het weer bikkelen voor ons: een strafcorner tegen, met een mooie redding van Pien en Minka die de bal netjes weg werkt. En nog een kans van Amersfoort waarbij weer teveel ruimte wordt gegeven aan de tegenpartij om te slaan. Maar Pien houdt hem tegen en werkt de bal weg.

Aan het eind van de wedstrijd hebben wij nog een uitbraak met een schitterende pass van Sophie op Tessa die diep rechtsvoor staat. Helaas houdt Tessa de bal net niet. En dan gaat het fluitsignaal.

De tweede helft ging veel beter dan de eerste (dat blijkt ook, want de tweede helft “winnen” jullie met 1-0). Er is keihard gewerkt in de warmte, zelfs tot benauwdheid en tranen  toe bij enkelen van jullie. En Pien heeft uitstekend staan keepen!

Om met 2-1 te verliezen van de ongeslagen nummer 1 is niet iets waar je je voor hoeft te schamen, zeker niet als je weet dat je met meer dan 100% inzet hebt gespeeld.

Volgende week de laatste wedstrijd in de voorcompetitie tegen Huizen. Laten we nog 1 keer laten zien wat dit team kan als we ons inzetten en de wil hebben om te winnen. Daarna twee zaterdagen vrij en dan start de reguliere competitie; en dames, het niet bovenaan eindigen in deze poule betekent dan weliswaar dat 1 van jullie doelstellingen niet is gehaald, maar het betekent ook dat jullie een betere kans hebben om een andere doelstelling – kampioen worden – te halen!

Groeten,

De Coach

zaterdag 1 oktober 2011

Thuiswedstrijd tegen Amersfoort MD2

We hadden een thuiswedstrijd en het was mooi zonnetjes weer.

We begonnen met inlopen en daarna gingen we nog even inspelen.

Een paar gingen nog de aanvallende strafcorner oefenen.
Toen begon de 1e helft.
Het begin van de 1e helft ging heel goed.

Maar daarna zakte het wat in en kregen we aan het eind van de 1e helft opeens 2 goals tegen.

Dat was erg jammer.

Toen gingen we wat fruit eten
en hebben we wat besproken over de 1e helft hebben gedaan en over wat we in de 2e helft zouden gaan doen.
In de 2e helft ging het heel erg goed.

We hadden zelfs een goal gemaakt.

Daarna hebben we nog veel mooie aanvallen gemaakt, maar helaas kwam er geen goal.

Dus was het eindresultaat 1-2.