zondag 9 oktober 2011

Berichtje van de coach (6) - Huizen MD3 (uit)

Lieve dames,

Gisteren hebben we met een wedstrijd tegen Huizen de voorcompetitie afgesloten. Ofschoon Huizen laatste in de poule stond, bleek het geen makkelijke wedstrijd; een MD3 is bij veel clubs het opleidingsteam (dus de beste 1-jaars D speelsters) en dat betekent dat daar meisjes in zitten die allemaal technisch en tactisch sterk zijn, maar vooral ook allemaal “hongerig” zijn; fanatiek zijn en graag willen winnen.

We zijn de wedstrijd gestart met (ongeveer) dezelfde opstelling als waarmee we de wedstrijd tegen Amersfoort eindigden. Voor de wedstrijd had ik jullie meegegeven van begin tot eind INZET te tonen (want nogal wat van jullie waren veeeeeel te laat naar bed gegaan), te spelen over de hele breedte van het veld en “achter” de bal te gaan staan bij het uitnemen van een bal door de tegenpartij (zoals op de training met Florianne was geoefend).

Jullie begonnen de wedstrijd met veel druk op de tegenpartij – zoals ik dat inmiddels van jullie gewend ben. Bij vlagen zag ik goed spel – mooie passes, mooie combinaties, maar over het algemeen hielden jullie je niet aan de opdracht die gegeven was: het veld groot/breed houden. De linkerflank stond veel te ver naar het midden, en de spitsen te ver naar achter. Het gevolg: kluitjes hockey met 3 mensen op 1 positie (bijv. linksmid, mid-mid en spits). Daarnaast werd er door onzorgvuldig passen teveel in de stick van de tegenstander ingeleverd. En tegen een team als Huizen wordt dat vroeg of laat afgestraft... In dit geval vroeg: want een tegen-doelpunt viel al in de eerste helft: de eerste kans die Huizen had werd meteen feilloos verzilverd.

In de rust was ik “blij” te zien dat jullie daar toch wel de balen van hadden. De boodschap die ik voor de tweede helft mee gaf was: hou het veld groot (een herhaling dus van de opdracht die voor de wedstrijd al gegeven was) en pass zuiver.

In de tweede helft werd er ook bij vlagen mooi gespeeld. Maar ik zag ook speelsters die de watergrasmat zo interessant vonden dat ze meer bezig waren met het effect van opspattend water als je de stick tegen het gras slaat, dan met het spel zelf. En dames, het is MINSTENS zo belangrijk dat je aan het spel mee doet als je niet aan de bal bent, dan wanneer je wel aan de bal bent...

Gelukkig werd er nog wel gescoord uit een strafcorner: mooi en zuiver aangegeven door Sophie, netjes gestopt door Jeske en hard door Anna ingeslagen: 1-1

Pas de laatste 5 minuten van de wedstrijd kreeg ik de indruk dat jullie toch eigenlijk wel wilden winnen. Toen werd er eindelijk geknokt met een paar mooie kansen, maar helaas, geen doelpunten meer.

Zonder anderen tekort te doen, wil ik een paar mensen een compliment geven voor wat ze deze wedstrijd hebben laten zien: Julia, die haar beste wedstrijd in lange tijd speelde (wat een vechtlust Julia! Ik weet niet wat je vader je gezegd heeft voor deze wedstrijd, maar het werkte!), Nina en Minka die met veel inzet, en vooral in dienst van het team speelden.

In de voorcompetitie zijn we als 4e van de 6 teams geeindigd.

Lieve dames, ik weet dat jullie veel beter kunnen presteren dan jullie tegen Huizen hebben laten zien. De komende weken gaan we daar weer hard aan werken tijdens de trainingen. Jullie doelstelling – kampioen worden – kunnen jullie nog steeds waar maken. Maar dat vergt INZET (en dus op tijd naar bed....), spelen in dienst van het team (dus de opdracht uitvoeren die je op de positie waar je staat moet doen EN spelen in dienst van het team (dus niet almaar zelf gaan lopen met de bal, maar snel passen en je dan weer op de juiste plek opstellen om de pass terug te kunnen ontvangen EN je voor meer dan 100% geven voor het team, OOK als je zelf even niet lekker in je vel zit...).

Dit team heeft voldoende capaciteiten om goed te kunnen spelen en om kampioen te kunnen worden in de tweede klasse. Met serieuze inzet en teamwerk, zoals jullie bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Woerden lieten zien, kunnen jullie kampioen worden.

Deze week hebben we twee oefenwedstrijden; maandag tegen MD6 en donderdag tegen JD3. Een goede oefening en voorbereiding op de echte competitie die na de herfstvakantie start. Morgen ben ik daar helaas niet bij, dan zal Daniel coachen (want Florianne gaat fluiten) maar donderdag ben ik er wel. Succes morgen!