zaterdag 17 september 2011

Berichtje van de Coach (4) - SCHC MD3 uit (en nog even een terugblik op Nieuwegein MD1 thuis)


Lieve Dames,

Vorige week heb ik verzuimd een coach berichtje te schrijven. Door drukte op mijn werk en een zeer pijnlijke rug-blessure was het er simpelweg niet van gekomen.

Vandaag maak ik het goed, door meteen dezelfde dag nog een bericht te sturen...

Vorige week speelden we de eerste competitie wedstrijd thuis tegen Nieuwegein MD1, het team waar we op 20 augustus een oefenwedstrijd tegen hebben gespeeld, die we 2-1 verloren. Voor ons was dat de tweede wedstrijd op een warme dag. Nu speelden we vroeg (dus niet warm) en fris (????), dus ik was vol optimisme.

In de team bespreking spraken we met name over het niet teveel met de bal lopen, maar eerder passen, ruimte creeren en de bal verleggen (en dus ook eens achteruit te spelen). Na de teambespreking merkte ik al dat er bij een groot deel van jullie weinig “pit” in zat. Langzaam naar het veld, sommigen gewoonweg geen tijd meer om in te spelen.... En op het veld was dat zeer duidelijk merkbaar. Het hielp natuurlijk ook niet dat er een scheidsrechter niet op kwam dagen en ik uiteindelijk als coach moest gaan fluiten (en dus geen aanwijzigen kon geven). Daniel nam de schone taak van coach over en zorgde voor de wissels en de aanwijzingen in het veld.

Nieuwegein, als MD1 team, was duidelijk technischer, tactisch beter, EN, zoals we al wisten van de oefenwedstrijd, heel fel. Ons team leek soms gewoonweg te slapen. Er werd niet bewogen bij het uitnemen van een bal, jullie liepen niet voor elkaar, er werd weinig en slecht gepasst en we werden dus simpelweg van de grasmat gespeeld. Een donderspeech van de scheidrechter (ik dus) in de rust hielp nog wel wat en in de tweede helft wisten jullie gelukkig nog twee keer te scoren om de eer hoog te houden. Maar we hebben deze wedstrijd weggegeven met 6-2...

Op het teamuitje, op het natte strand in Scheveningen, waren jullie het er allemaal over eens dat de teamdoelstellingen naast gezelligheid ook vooral gingen om “Kampioen worden”, “Voorcompetitie winnen” en “Beter worden en goed samenspelen”. Dames, dat gaat gewoon niet gebeuren zonder HEEL veel INZET.

Dat was dan ook simpelweg het enige thema dat ik vandaag in de voorbespreking heb genoemd. Ik had het zelfs opgeschreven... INZET. Zonder inzet, al ben je nog zo goed, win je geen wedstrijd. Met inzet, ook al ben je misschien technisch en tactisch minder dan de tegen partij, maak je echt een kans. Die inzet wil ik dan ook de rest van het seizoen zien van jullie. Niet 100%, maar 200%. Vanaf het inlopen tot aan het laatste fluitsignaal. Ookal heb je een mindere dag, ben je moe (en eigenlijk moet je gewoon op tijd naar bed gaan de avond voor een wedstrijd...) of zit je gewoon niet lekker in je vel, je bent het aan de rest van het team verschuldigd dat je er helemaal voor gaat. Na de wedstrijd kan je gaan slapen, sjaggerijnig zijn of wat anders. Maar IN HET VELD doen we van nu af aan ons best – meer dan we denken te kunnen. En dat doen jullie voor elkaar – als team.

Vandaag hebben jullie laten zien dat jullie dat kunnen. Er werd vanaf het eerste fluitsignaal geknokt (ookal begon de wedstrijd rommelig omdat de scheidsrechter even vergeten was dat je ook nog even handjes hoort te schudden en moet tossen om bal uit of helft kiezen....). Met maar 1 wissel, en Minka als extra support op de bank (wat goed van je dat je er weer bij was Minka!) gingen jullie ervoor! Er werd goed druk gezet op SCHC en al na 5 minuten kwam de eerste mooie doelpoging van Brechtje, die helaas door (een hele goede!) keeper werd tegengehouden. Jullie zaten ook goed bij de rebound, maar helaas geen doelpunt. Even later een mooie poging van Kristie, maar ook die ging er helaas niet in.

Er volgde een strafcorner, die richting 1e paal werd geslagen, waar Sophie prachtig klaar stond, maar helaas kreeg ze de bal op haar voet.

Anna, als mid-mid, zorgde voor hele mooie passes vanaf het midden-veld. Een van deze passes kwam bij Brechtje terecht (op rechtsvoor) die een schitterende pass voor de goal langs op Dilara gaf, die mooi bij de 2e paal stond. Helaas had de keep ook deze bal.

Na 20 minuten kwam SCHC eindelijk in onze cirkel en we kregen meteen een strafcorner tegen. Deze wisten we gelukkig weg te werken.

Nog eens 5 minuten later wisten wij een strafcorner te veroorzaken, die Brechtje mooi op de goal sloeg, maar helaas, die keeper weer... Sophie stond klaar voor de rebound bij de 1e paal, maar ook dat mocht niet baten...

In de laatste seconden van de eerste helft kregen we nog een strafcorner. De scheids floot af en de coach van de tegenpartij haalde (onterecht!) opgelucht adem en zei tegen zijn meiden dat het rust was. Mooi niet, want die strafcorner moest natuurlijk gewoon genomen worden. Ik stuurde iedereen naar de cirkel (ja, want als de bal de cirkel uit is, of er wordt gescoord, is het rust, dus hoef je niet bang te zijn voor een tegenaanval, maar kan je met zijn allen (inclusief keeper!) op de cirkel gaan staan). Brechtje nam de bal aan, haalde uit en sloeg hem hard de goal in. Helaas werd dit afgekeurd (terecht) omdat de bal onderweg boven knie-hoogte was geweest (boogbal) en dat mag niet bij een schot op de goal (bij pushen overigens wel).

In de rust heb ik complimenten uitgedeeld. Jullie gingen ervoor, er werd goed geknokt, er werd goed gekeken en er waren mooie combinaties. Er waren natuurlijk ook wel een paar dingen die beter konden, zoals: vaker de bal over rechts (Nina en Brechtje vormden daar een mooie combinatie en vooral Nina stond telkens maar weer mooi vrij en om de bal te roepen...); de achterhoede moest alert blijven en niet teveel ruimte geven aan de tegenpartij; bij de bal uitnemen achter mag absoluut geen risico genomen worden en tenslotte waarschuwde ik dat je alleen moet roepen om de bal als de bal ook echt naar jou toe kan (dus niet als je achter een paar tegenstanders staat en niet beweegt).

In de tweede helft kwamen we dan eindelijk op dreef. Na al die mooie kansen in de eerste helft, volgde na 5 minuten in de tweede helft het verlossende eerste doelpunt: Jeske ga een mooie pass aan Ellis; Ellis passte op Brechtje en Brechtje scoorde!!! 1-0.

Na nog eens 5 minuten haalde Ellis hard uit op de kop van de cirkel en ook deze ging erin! 2-0.

Er volgende nog veel meer kansen: bijvoorbeeld een gewoonweg schitterende voorzet van Sophie met haar backhand (!) voor de goal langs, Brechtje doet een doelpoging en uiteindelijk komt de bal op de voet van een SCHC speelster. We krijgen een strafcorner die Anna richting goal flatst, maar die goede keeper zat er helaas tussen.

Nog een, waar een mooie pass van Anna bij Nina terecht komt, die hem diep doorpasst naar Brechtje. Brechtje weet de bal (heel hard...) op de voet van een SCHC speelster te krijgen en we krijgen weer een strafcorner. Helaas slaat Brechtje naast.

Nina kreeg na een korte wissel de opdracht om er als rechtsvoor in te gaan en te scoren. En dat deed ze dus ook maar gewoon! 3-0.

Dan zijn er nog wat angstige momenten waar wij wel heel erg de beslissingen van de scheidsrechters tegen ons krijgen en zelfs een strafcorner tegen. SCHC neemt de bal gelukkig niet aan, en Anna, die van de middellijn aan was komen stormen, pikte de bal op, gaf een mooie pass op Nina, die de bal diep doorpasste op Ellis. Helaas wist Ellis deze kans niet te verzilveren.

Er volgt nog een kans van Jeske, die helaas links naast de goal eindigt. En nog een strafcorner, die Brechtje er in weet te slaan: 4-0.

Meiden, ik ben trots op jullie. Trots omdat jullie hard gewerkt hebben vandaag voor elkaar en voor de overwinning die jullie dan ook verdiend mee naar huis namen. Maar ook trots omdat jullie (zoals het hoort) niet geprotesteerd hebben tegen de scheidsrechters, maar gewoon jullie spelletje bleven spelen.

Geniet morgen van de wedstrijd van Dames 1; neem de trainingen van deze week serieus en ik zie jullie volgende week zaterdag, als we tegen Woerden MD1 gaan spelen (je weet wel van de eerste oefenwedstrijd van het seizoen). Ook voor die wedstrijd geldt: INZET, INZET en nog eens INZET. Als we die winnen, dan neemt de coach jullie mee naar de McDonalds in Woerden voor een McFlurry!

Groetjes,

De Coach!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten