zaterdag 24 september 2011

Woerden vs Fletiomare

We verzamelden bij het zwembad.

Florianne ging gezellig mee (eindelijkJ)!

Toen we er waren gingen we warmlopen.

Daarna gingen we naar het veld.

Toen speelden we elkaar even warm.

Wij mochten uitnemen.

Ik kreeg de bal van Anna.

Maar ik ging door mijn enkel.

Brechtje kreeg daarna de bal.

Ze waren bij de middenlijn, toen speelde ze de bal naar Anna.

Anna probeerde de bal met haar backhand erin te krijgen, maar dat lukte niet.

Toen gingen we pauzeren.

Snel wat doorgenomen met Coraline en Florianne en fruit gegeten.

Toen begonnen we weer.

De bal werd door Anna naar het goal van de tegenstander gespeeld.

De bal zat er bijna in maar ik deed er niets aan, want ik was niet aan het opletten.

Daarna werd er wel gescoordJ

Brechtje heeft de bal er weer in gekregenJ!

1-0    voor Fletiomare!

2-0    Kwam er jammer genoeg niet vanL.

Maar omdat we hadden gewonnen mochten we een MC FlurryJ!

Lekker een kliederboel gemaakt!

-X- DilaraJ

Jeske was vandaag aanvoerder


Marieke breekt door


Anna op volle snelheid is niet bij te houden!

Coaches at work


de 0-1 van Brechtje (de bal zie je rechts van Dilara's hoofd tegen het net slaan)




Ellis op de keeper af...

McFlurry!!!


zondag 18 september 2011

Speelster van de week

Hoi allemaal,

Toen ik donderdagavond bij de training stond te kijken werd ik gebeld door Coraline. Aan haar was gevraagd of we voor komende zondag de "speelster van de week" konden leveren bij de thuiswedstrijd van Dames 1.

Dus gingen we na de training snel lootjes trekken om te bepalen wie van de MD2 de gelukkige mocht zijn. Bill, Tessa's vader trok het lootje en, oh toeval, Tessa kwam als winnares uit de bus!
Met Sophie Hoyng op de foto

inspelen




Tessa op de bank, Jeske, Brechtje, Susan, Sophie, Dilara en Minka kijken toe


1-0 !!!!

strafcorner
Na de 1-0 werd het ook nog 2-0 maar Eemvallei kwam op 2-1 waardoor het toch nog spannend werd. Fletiomare liet het niet verder komen en won dus verdiend met 2-1!

Daniël

zaterdag 17 september 2011

SCHC D3 - Fletiomare D2

Deze week moesten we een wedstrijd spelen tegen SCHC. Na de nederlaag van vorige week vond iedereen dat we moesten winnen vandaag. We reden naar de club toe en hadden een kort maar krachtige teambesprekking. Het allerbelangrijkste voor deze wedstrijd was onze inzet en dat we fel op de bal moesten zitten. Na nog even inlopen en de bal rondspelen begon de eerste helft. Iedereen had een goed gevoel voor de wedstrijd en had de ambitie om te winnen. De wedstrijd begon en iedereen zat fel op de bal. Wij waren duidelijk de betere ploeg, maar we hadden niet heel veel mazzel met de scheidsrechter die een beetje partijdig floot. Ondanks dat deden we heel erg ons best en hadden we veel kansen. Op het laatst van de eerste helft kregen we nog een strafcorner, die helaas via Brechtje te hoog in het doel ging. Dus we gingen met een 0-0 stand de rust in. De coach zei dat onze inzet heel goed was, maar dat we achter minder ruimten mochten geven en meer kansen moesten scoren. De tweede helft begon en we gingen er weer vol tegenaan. Jeske gaf een voorzet op Ellis, Ellis speelde de bal weer door naar Brechtje en zij scoorde door een mooie harde bal op doel de 0-1. Omdat het zo goed ging, was iedereen er voor dat er snel nog wel eentje in zou moeten gaan. Dat lukte, want Ellis liep een stukje met de bal de cirkel in en schoot loeihard in de hoek 0-2. Het ging goed en iedereen was blij dat we voorstonden. Ondanks dat de tegenpartij ook wat kansen had, de scheidsrechter ons niet mee zat en dat we een beetje moe werden bleven we door vechten en scoorden door een strafcorner van Sophie op Brechtje de 0-3. We widen graag nog een keer scoren maar we hadden het moeilijk want ook de tegenstander kreeg een strafcorner voor. Gelukkig wisten ze die bal niet eens te stoppen dus voor ons geen gevaar. Omdat we 0-3 nog niet genoeg vonden wilden we nog een keer scoren, en dat lukte. Want na dat een meisje van de tegenstander ging liggen omdat ze heel erg veel pijn had, stopten iedereen om te kijken hoe het met haar ging, behalve Nina die de bal snel op pakte en de 0-4 scoorde. Na nog een beetje verdedigen en wat aanvallen proberen op te zetten was de wedstrijd afgelopen. Iedereen was tevreden en ondanks het missen van Marieke, Julia en Minka hebben we toch nog een goeie 0-4 overwinning behaald.

Jeske

INZET is vandaag het credo!

Strafcorners werden vandaag aangegeven door Sophie

0-1 door Brechtje

0-2 door Ellis (keeper haalt haar linkerbeen net naar achteren waardoor de bal erdoor kan)

doelpoging door Nina

strafcorner door Anna (wordt helaas gestopt door de keeper)

strafcorner door Brechtje (deze gaat er wel in: 0-3)

Nina stoomt op

Berichtje van de Coach (4) - SCHC MD3 uit (en nog even een terugblik op Nieuwegein MD1 thuis)


Lieve Dames,

Vorige week heb ik verzuimd een coach berichtje te schrijven. Door drukte op mijn werk en een zeer pijnlijke rug-blessure was het er simpelweg niet van gekomen.

Vandaag maak ik het goed, door meteen dezelfde dag nog een bericht te sturen...

Vorige week speelden we de eerste competitie wedstrijd thuis tegen Nieuwegein MD1, het team waar we op 20 augustus een oefenwedstrijd tegen hebben gespeeld, die we 2-1 verloren. Voor ons was dat de tweede wedstrijd op een warme dag. Nu speelden we vroeg (dus niet warm) en fris (????), dus ik was vol optimisme.

In de team bespreking spraken we met name over het niet teveel met de bal lopen, maar eerder passen, ruimte creeren en de bal verleggen (en dus ook eens achteruit te spelen). Na de teambespreking merkte ik al dat er bij een groot deel van jullie weinig “pit” in zat. Langzaam naar het veld, sommigen gewoonweg geen tijd meer om in te spelen.... En op het veld was dat zeer duidelijk merkbaar. Het hielp natuurlijk ook niet dat er een scheidsrechter niet op kwam dagen en ik uiteindelijk als coach moest gaan fluiten (en dus geen aanwijzigen kon geven). Daniel nam de schone taak van coach over en zorgde voor de wissels en de aanwijzingen in het veld.

Nieuwegein, als MD1 team, was duidelijk technischer, tactisch beter, EN, zoals we al wisten van de oefenwedstrijd, heel fel. Ons team leek soms gewoonweg te slapen. Er werd niet bewogen bij het uitnemen van een bal, jullie liepen niet voor elkaar, er werd weinig en slecht gepasst en we werden dus simpelweg van de grasmat gespeeld. Een donderspeech van de scheidrechter (ik dus) in de rust hielp nog wel wat en in de tweede helft wisten jullie gelukkig nog twee keer te scoren om de eer hoog te houden. Maar we hebben deze wedstrijd weggegeven met 6-2...

Op het teamuitje, op het natte strand in Scheveningen, waren jullie het er allemaal over eens dat de teamdoelstellingen naast gezelligheid ook vooral gingen om “Kampioen worden”, “Voorcompetitie winnen” en “Beter worden en goed samenspelen”. Dames, dat gaat gewoon niet gebeuren zonder HEEL veel INZET.

Dat was dan ook simpelweg het enige thema dat ik vandaag in de voorbespreking heb genoemd. Ik had het zelfs opgeschreven... INZET. Zonder inzet, al ben je nog zo goed, win je geen wedstrijd. Met inzet, ook al ben je misschien technisch en tactisch minder dan de tegen partij, maak je echt een kans. Die inzet wil ik dan ook de rest van het seizoen zien van jullie. Niet 100%, maar 200%. Vanaf het inlopen tot aan het laatste fluitsignaal. Ookal heb je een mindere dag, ben je moe (en eigenlijk moet je gewoon op tijd naar bed gaan de avond voor een wedstrijd...) of zit je gewoon niet lekker in je vel, je bent het aan de rest van het team verschuldigd dat je er helemaal voor gaat. Na de wedstrijd kan je gaan slapen, sjaggerijnig zijn of wat anders. Maar IN HET VELD doen we van nu af aan ons best – meer dan we denken te kunnen. En dat doen jullie voor elkaar – als team.

Vandaag hebben jullie laten zien dat jullie dat kunnen. Er werd vanaf het eerste fluitsignaal geknokt (ookal begon de wedstrijd rommelig omdat de scheidsrechter even vergeten was dat je ook nog even handjes hoort te schudden en moet tossen om bal uit of helft kiezen....). Met maar 1 wissel, en Minka als extra support op de bank (wat goed van je dat je er weer bij was Minka!) gingen jullie ervoor! Er werd goed druk gezet op SCHC en al na 5 minuten kwam de eerste mooie doelpoging van Brechtje, die helaas door (een hele goede!) keeper werd tegengehouden. Jullie zaten ook goed bij de rebound, maar helaas geen doelpunt. Even later een mooie poging van Kristie, maar ook die ging er helaas niet in.

Er volgde een strafcorner, die richting 1e paal werd geslagen, waar Sophie prachtig klaar stond, maar helaas kreeg ze de bal op haar voet.

Anna, als mid-mid, zorgde voor hele mooie passes vanaf het midden-veld. Een van deze passes kwam bij Brechtje terecht (op rechtsvoor) die een schitterende pass voor de goal langs op Dilara gaf, die mooi bij de 2e paal stond. Helaas had de keep ook deze bal.

Na 20 minuten kwam SCHC eindelijk in onze cirkel en we kregen meteen een strafcorner tegen. Deze wisten we gelukkig weg te werken.

Nog eens 5 minuten later wisten wij een strafcorner te veroorzaken, die Brechtje mooi op de goal sloeg, maar helaas, die keeper weer... Sophie stond klaar voor de rebound bij de 1e paal, maar ook dat mocht niet baten...

In de laatste seconden van de eerste helft kregen we nog een strafcorner. De scheids floot af en de coach van de tegenpartij haalde (onterecht!) opgelucht adem en zei tegen zijn meiden dat het rust was. Mooi niet, want die strafcorner moest natuurlijk gewoon genomen worden. Ik stuurde iedereen naar de cirkel (ja, want als de bal de cirkel uit is, of er wordt gescoord, is het rust, dus hoef je niet bang te zijn voor een tegenaanval, maar kan je met zijn allen (inclusief keeper!) op de cirkel gaan staan). Brechtje nam de bal aan, haalde uit en sloeg hem hard de goal in. Helaas werd dit afgekeurd (terecht) omdat de bal onderweg boven knie-hoogte was geweest (boogbal) en dat mag niet bij een schot op de goal (bij pushen overigens wel).

In de rust heb ik complimenten uitgedeeld. Jullie gingen ervoor, er werd goed geknokt, er werd goed gekeken en er waren mooie combinaties. Er waren natuurlijk ook wel een paar dingen die beter konden, zoals: vaker de bal over rechts (Nina en Brechtje vormden daar een mooie combinatie en vooral Nina stond telkens maar weer mooi vrij en om de bal te roepen...); de achterhoede moest alert blijven en niet teveel ruimte geven aan de tegenpartij; bij de bal uitnemen achter mag absoluut geen risico genomen worden en tenslotte waarschuwde ik dat je alleen moet roepen om de bal als de bal ook echt naar jou toe kan (dus niet als je achter een paar tegenstanders staat en niet beweegt).

In de tweede helft kwamen we dan eindelijk op dreef. Na al die mooie kansen in de eerste helft, volgde na 5 minuten in de tweede helft het verlossende eerste doelpunt: Jeske ga een mooie pass aan Ellis; Ellis passte op Brechtje en Brechtje scoorde!!! 1-0.

Na nog eens 5 minuten haalde Ellis hard uit op de kop van de cirkel en ook deze ging erin! 2-0.

Er volgende nog veel meer kansen: bijvoorbeeld een gewoonweg schitterende voorzet van Sophie met haar backhand (!) voor de goal langs, Brechtje doet een doelpoging en uiteindelijk komt de bal op de voet van een SCHC speelster. We krijgen een strafcorner die Anna richting goal flatst, maar die goede keeper zat er helaas tussen.

Nog een, waar een mooie pass van Anna bij Nina terecht komt, die hem diep doorpasst naar Brechtje. Brechtje weet de bal (heel hard...) op de voet van een SCHC speelster te krijgen en we krijgen weer een strafcorner. Helaas slaat Brechtje naast.

Nina kreeg na een korte wissel de opdracht om er als rechtsvoor in te gaan en te scoren. En dat deed ze dus ook maar gewoon! 3-0.

Dan zijn er nog wat angstige momenten waar wij wel heel erg de beslissingen van de scheidsrechters tegen ons krijgen en zelfs een strafcorner tegen. SCHC neemt de bal gelukkig niet aan, en Anna, die van de middellijn aan was komen stormen, pikte de bal op, gaf een mooie pass op Nina, die de bal diep doorpasste op Ellis. Helaas wist Ellis deze kans niet te verzilveren.

Er volgt nog een kans van Jeske, die helaas links naast de goal eindigt. En nog een strafcorner, die Brechtje er in weet te slaan: 4-0.

Meiden, ik ben trots op jullie. Trots omdat jullie hard gewerkt hebben vandaag voor elkaar en voor de overwinning die jullie dan ook verdiend mee naar huis namen. Maar ook trots omdat jullie (zoals het hoort) niet geprotesteerd hebben tegen de scheidsrechters, maar gewoon jullie spelletje bleven spelen.

Geniet morgen van de wedstrijd van Dames 1; neem de trainingen van deze week serieus en ik zie jullie volgende week zaterdag, als we tegen Woerden MD1 gaan spelen (je weet wel van de eerste oefenwedstrijd van het seizoen). Ook voor die wedstrijd geldt: INZET, INZET en nog eens INZET. Als we die winnen, dan neemt de coach jullie mee naar de McDonalds in Woerden voor een McFlurry!

Groetjes,

De Coach!

zaterdag 10 september 2011

Wedstrijdverslag Fletiomare vs Nieuwegein

De wedstrijd was al een beetje raar begonnen want de coach moest opens gaan fluiten in plaats van te gaan coachen... Daniël is toen gaan coachen. We hadden al een oefen-wedstrijd gespeeld tegen Nieuwegein en die hadden we met 2-1 verloren maar deze wedstrijd was anders. We begonnen een beetje niet-fel daardoor werden er al gauw goals gemaakt L.  We hadden een snelle pauze en begonnen weer met de wedstrijd. Gelukkig werden er in de tweede helft 2 hele mooie goals gescoord door: Brechtje en Ellis. Maar helaas zijn er door Nieuwegein toen ook nog een paar goals gescoord. De eindstand was 6-2 ik heb nog een paar tips:
  • We moeten veeel feller op de bal zijn om te scorenAls je de cirkel in komt GELIJK gaan slaan ( tenzij je van rechts of links komt, dan moet je op de loodlijn letten)
  • Loop niet te veel! Probeer zo veel mogelijk te pasen
  • Als de bal in de cirkel van ons komt>  soms is het nodig om allemaal te helpen! Kom (vooral de middenvelders) een beetje helpen achter
Tot maandag / zondag! Groetjes Tessa

zondag 4 september 2011

Berichtje van de coach (3) - Kick off toernooi junioren

Lieve meiden,

De laatste oefenwedstrijden voordat de voorcompetitie van start gaat tijdens het Fletiomare kick off toernooi voor junioren.


We begonnen het toernooi met een partijtje tegen de JD3, het opleidingsteam waar Euan, het broertje van Tessa in speelt. Nina en Anna kenden ook een paar jongens uit dat team dus dat kon leuk worden. :-)
Vooraf was ik al gewaarschuwd door Coraline dat dit een goed team is en dat we daar een zware dobber aan zouden krijgen. Tijdens de voorbespreking hebben we besproken wat er nu specifiek is aan jongenshockey, in het bijzonder de felheid en het willen winnen van elk duel. We zouden zelf ook fel zijn, goed vrijlopen, overspelen en elkaar helpen.

Opstelling:
KristieSusanMarieke
AnnaTessaSophie
MinkaNinaJulia
Ellis
Pien

Maar tijdens de wedstrijd bleek er geen houden aan, uiteindelijk verloren we met 4-0 van die apen. De jongens gunden ons geen moment rust, telkens zaten ze er bovenop. Onze verdediging was veel te lief waardoor ze makkelijk konden doorlopen naar het doel. Ook hadden we te maken met blessureleed: Minka viel uit wegens die verdraaide knie en Nina had last van oorpijn.

Tessa ziet Sophie vrijlopen en Sophie maakt oogcontact, prima meiden!

Brechtje laat zich niet zomaar uitspelen

Een van onze spaarzame aanvallen

De volgende wedstrijd moesten we weer aantreden tegen een jongensteam, ditmaal de JD2, dus van dezelfde leeftijd als wij. Maar nu hadden we een geheim wapen in de strijd: we hadden versterking gekregen van Maxe uit de MD1.

Opstelling:
EllisBrechtjeJulia
AnnaMaxeDilara
KristieTessaSophie
Susan
Pien

Maxe ging als midden-mid voorop in de strijd en haar fanatisme sloeg over op de rest van het team. Jullie waren stuk voor stuk fel in de duels en toonden de wil om te winnen: girl power dus! Terecht kwamen we ook op een 1-0 voorsprong door de onverzettelijkheid van Maxe, die vanaf de kop van de cirkel net zolang doorging tot ze de bal achter de keeper prikte. Het was mooi om te zien wat er toen gebeurde, de jongens werden een beetje gefrustreerd en gingen meer fouten maken waardoor het al snel 2-0 werd, wederom door Maxe na goed voorbereidend werk van Brechtje. De jongens gooiden er nog een schepje bovenop en wisten Pien eenmaal te passeren maar daar bleef het bij. Meiden, jullie hebben van die grote jongens hele kleine mannetjes weten te maken, jullie mogen trots op jezelf zijn!

Het rode hoofd van Brechtje’s tegenstander spreekt boekdelen

Het toetje van vandaag was de wedstrijd tegen de MD8, een eerstejaars D-team dat net achter de MD3 zit. Omdat Minka geblesseerd was en Anna deze wedstrijd niet zou meedoen hadden we Roos en Lisa uit de MD1 gevraagd mee te doen. Maar Anna wilde haar team niet in de steek laten en had met haar ouders geregeld dat ze toch kon blijven. Minka wilde niet opgeven en ook weer het veld in. We zaten dus ruim in de wissels, gelukkig maar want het was inmiddels behoorlijk warm geworden. Pien wilde wel weer eens in het veld staan en had Susan bereid gevonden te keepen (lekker warm zo'n keeperspak hè Suus?). Veel speelsters speelden deze wedstrijd op een andere positie, dit leidde tot een aantal verrassingen. Nina en Sophie wilden liever geen midden-mid staan maar beiden hebben het prima gedaan; jullie zagen de ruimte en wisten het spel vaak goed te verleggen! Ellis liep zich als linksvoor uitstekend vrij maar werd helaas te weinig aangespeeld. Volgens mij vonden velen van jullie de andere positie best leuk en misschien willen jullie daar wel vaker spelen?

Opstelling:
RoosBrechtjeTessa
AnnaNinaSophie
KristieLisaPien
Marieke
Susan

Dan de wedstrijd zelf, jullie hadden weinig moeite met de tegenstander, na de eerste helft stond het al 2-0 door doelpunten van Brechtje en Tessa. De keepster van de MD8 kreeg last van een zonnesteek en de coach wilde de wedstrijd staken. We konden hem toch overhalen de wedstrijd door te laten gaan door zonder keepers te spelen waarbij er alleen gepusht mocht worden op doel.



In de tweede helft kon je merken dat de MD8 vermoeid was (zij hadden geen wissels) en het stond al snel 4-1 na doelpunten van Brechtje en een eigen goal na een push van ik dacht Tessa. Bij deze veilige stand kon ik met een gerust hart naar huis vertrekken (ik moest iets eerder weg). Geen enkel probleem want André coachte al de hele wedstrijd samen met mij. Bovendien was Coraline alweer terug uit Guatemala en volgde als supporter jullie verrichtingen op het veld. ’s Avonds hoorde ik dat het maar liefst 7-1 was geworden!



Ik vond het ontzettend leuk om vandaag jullie gelegenheidscoach te zijn.
Ook heb ik weer eens beseft hoe lastig het coachen is. Goed het spel blijven volgen, niet op de bal coachen, niet teveel aanwijzingen geven, wisselen, niet luisteren naar de tactische aanwijzingen van de supporters, spelsituaties onthouden/opschrijven etc. Dus was ik heel gelukkig dat Frank vandaag teambegeleider wilde zijn, voor rode shirts gezorgd (en ook gewassen!) heeft en foto’s nam. Uiteraard vond iedereen de muffins van de jarige Jeroen heerlijk! Tot slot nog drie hoeraatjes voor onze invalsters Maxe, Lisa en Roos: HIEP HOI, HIEP HOI, HIEP HOI!
Meiden en ouders, samen hebben we er een leuke hockeydag van gemaakt!

Groeten van een trotse TB, voor één keertje jullie coach

donderdag 1 september 2011

Trainer en trainers

Florianne is onze trainer/coach en ze doet het erg goed!
Hier een paar foto's van de training van vandaag.




Wist je al dat maar liefst acht meiden van ons team ook trainer zijn?
Deze meiden van ons team trainen de F- en E-jeugd (sommigen zelfs al voor het tweede jaar):
  • Anna
  • Dilara
  • Ellis
  • Jeske
  • Kristie
  • Minka
  • Nina
  • Sophie
En om aan te geven dat deze trainingen heel serieus zijn een voorbeeld van de training van 14 september: