zaterdag 27 augustus 2011

Berichtje van de coach (1) - Oefenwedstrijden 20 augustus

Lieve meiden,

Iets later dan gepland het eerste coach bericht van dit seizoen.
Vorige week hebben we de eerste (oefen)wedstrijden van dit seizoen gespeeld. Dat was wel weer even wennen na een poos niet gehockeyd te hebben.
De eerste tegenstander was Woerden MD1 en jullie begonnen zeer voortvarend. Er werd vanaf het eerste fluitsignaal goed druk gezet op de tegenpartij en er werden al snel wat kansen gecreëerd. Na tien minuten had dat ook effect: Jeske sloeg met de backhandslag richting goal, een prachtige doelkans, die er helaas door de keeper uit werd gehouden, maar Tessa stond goed op de rebound en sloeg de bal alsnog in: 1-0.

Er volgden nog meer mooie aanvallen. Een daarvan was waarbij Brechtje vanuit het middenveld de bal naar Anna op rechtmidden passte; Anna liep een eindje op, gaf vervolgens de bal prachtig voor richting de cirkel waar Sophie hem opving en hem hoog op de keeper wist te slaan/pushen, de keeper hield de bal, maar zowel Tessa als Jeske probeerden nog twee keer de rebound. Helaas ging de bal uiteindelijk naast.

Na 20 minuten kwam Woerden op gang met een eerste kans op onze goal. Pien wist deze goed tegen te houden en weg te werken.

Een mooie kans voor ons volgde met Kristie aan de basis: Kristie (op rechtsachter) ving de bal op van Woerden, keek (!), passte op Anna, Anna passte door naar Brechtje, Kristie bood zich aan, maar werd niet gehoord, riep iets harder, waarna de bal toch naar Kristie werd gepasst, Kristie liep vervolgens op met de bal en gaf een mooie voorzet op Sophie. Helaas werd de bal vervolgens gestopt de de keeper.

Er volgende twee aanvallen op ons doel; de eerste naast en de tweede goed gestopt door Pien.

En weer een mooie aanval van ons: Brechtje passte naar Tessa (op linksvoor), Tessa sloeg hard op de goal, maar de bal werd gestopt door de keeper. Er volgde een strafcorner, aangenomen door Anna, maar Woerden zat er goed bij. Anna liet zich niet van de wijs brengen, haalde de bal naar links en flatste de bal vervolgens met haar backhand de goal in. Een schitterend doelpunt!: 2-0

We kregen vervolgens een strafcorner tegen, maar Joyce liep snel uit en de bal werd goed uitverdedigd.

Aan het eind van de eerste helft krijgen we helaas toch een doelpunt tegen; de verdediging liet een steekje vallen; schakelde niet snel genoeg zodat Woerden alle kans kreeg om te counteren. Pien kon de bal helaas niet redden.

We gingen de rust in met 2-1.

De aandachtspunten die we doorspraken waren:
  • het aansluiten van de verdediging op de aanval (om daarmee druk te zetten richting de goal van de tegenpartij EN om de voorkomen dat Woerden vaart kan maken met een counter)
  • de noodzaak om dan wel ook snel te schakelen (als we vanuit een aanvalssituatie naar een verdedigingssituatie gaan)
  • niet te veel lopen met de bal: kijken en passen!
In de tweede helft maakten we een slechte start. De verdediging miste Joyce, die de eerste helft uitstekend werk verrichtte met een zeer solide verdediging. We kregen al snel een goal tegen: 2-2.

Er volgden ook nog eens 4 strafcorners achter elkaar – met Joyce op de bank moest Kristie voor het eerst als eerste gaan uitlopen. Dat was heel onwennig, maar bij elke strafcorner ging het weer wat beter, zodat ze bij nummer 4 inderdaad de bal wist te onderscheppen – goed gedaan!

Daarna helaas een tegengoal: 2-3.

Kristie raakte geblesseerd door een ongelukkige bal van Joyce op haar voet, en ging eruit.

Een prachtige aanval op rechts met Anna aan de basis. De bal wordt voor de goal langs gepasst waar Sophie hem nog net van de achterlijn wist te houden. Helaas resulteerde dat niet in een goal. Een gevaarlijke counter van Woerden volgde met twee kansen.

Twee strafcorners van Woerden volgden aan het eind van de wedstrijd. Joyce zat er twee keer mooi bij, maar helaas lette de rest van de verdediging even niet op en scoorde Woerden: 2-4.

Jammer dat we deze wedstrijd verloren – het was duidelijk dat de vermoeidheid vanaf het einde van de eerste helft toesloeg, waardoor we steken lieten vallen. Maar, ik heb veel goede aanvallen gezien en ook goed verdedigingswerk. Als we de conditie op pijl krijgen, dan moeten we Woerden in de voorcompetitie kunnen verslaan.

Voor de tweede wedstrijd tegen Nieuwegein MD1 had ik Anna, als aanvoerdster, de taak gegeven om samen met het team een opstelling te bedenken. Met die opstelling gingen we in het veld. Inmiddels was het een stuk warmer geworden en met zware benen van de eerste wedstrijd werd het best moeilijk voor jullie.

Nieuwegein speelde op een lastige manier: alle meiden van Nieuwegein waren zeer fel op de bal – van begin tot eind. Maar ze speelden ook op een kluitje en dat is lastig spelen, want als je dan de bal hebt staan er opeens tenminste 4 tegenstanders voor je neus. Toch moeten jullie leren herkennen dat dat betekent dat er ergens anders op het veld ruimte MOET zijn. Dus speel de bal gewoon terug, verleg hem en zoek daarmee de ruimte op.

De eerste helft vielen er geen doelpunten. Marieke raakte geblesseerd door een bal die hard (en hoog) op haar hand kwam), maar na wat ijs, ging ze met haar tanden op elkaar gewoon het veld weer in.

In de rust bespraken we dat we de ruimte moeten zoeken door de bal te verleggen en dat jullie bij het uitverdedigen VOOR je man moeten komen en moeten inlopen op de bal als je aangespeeld wordt.

In de tweede helft kregen we twee tegendoelpunten te verwerken. Dat had veel meer kunnen zijn, ware het niet dat Pien de goal als een leeuw stond te verdedigen. Zij verdiende dan ook de titel: vrouw van de wedstrijd!

Gelukkig redden we onze eer door een absolute wereldgoal van Jeske (mid-mid) die de bal vanaf de kop van de cirkel strak in de linker hoek wist te slaan.

Tenslotte nog een complimentje voor Minka, die na een heel ongelukkig seizoen vorig jaar twee hele wedstrijden mee kon spelen!

Meiden, ik kijk uit naar morgen – en de rest van het seizoen!