zaterdag 10 maart 2012

Berichtje van de coach (18) - IJsseloever thuis

Lieve meiden,

De reguliere competitie werd vervolgd met een thuiswedstrijd tegen de MD2 van IJsseloever. In deze competitie troffen we dit team nog niet maar in de zaal hebben we met 3-1 gewonnen en vervolgens met 2-0 van ze verloren. Een geduchte tegenstander dus, ondanks het feit dat ze bijna onderaan staan.
De gelegenheidscoaches Leo en Daniël hadden drie aandachtspunten tijdens de voorbespreking in de bestuurskamer:
  1. RuimteBenut zoveel mogelijk de ruimte op het veld, kijk waar die ruimte is en loop of pass die ruimte in.
  2. OpendraaienIn de oefenwedstrijden werd er teveel gebruik gemaakt van onze backhand, waar de forehand toch echt gebruikt kon worden. Met name de speelsters links kregen de opdracht om open te draaien en je sterke forehand te gebruiken. 
  3. Blinde spitsenOmdat dit systeem nog niet goed genoeg verloopt (dit is niet erg, het heeft nu eenmaal tijd nodig eraan te wennen) hebben we een kleine aanpassing gedaan: de links- en rechtsvoor starten vanuit de as maar houden hun eigen kant van het veld en daarbij hoeven ze niet enkel te kijken naar de beweging van de derde (centrale) spits, maar vooral opletten over welke kant de aanval komt. Komt de bal over links, dan sprint de linksvoor naar de linkerhoekvlag en de rechtsvoor naar de 2e paal.
Tenslotte nog wat aandacht voor de aanvallende strafcorner: Tessa en Sophie geven om de beurt aan en Anna en Brechtje slaan om beurten op doel, waarbij ze zich opstellen in de loodlijn vanaf de eerste paal. De gedachte hierbij is dat de aangeefafstand het kortst is en je makkelijk in de hoek kan slaan. Over de manier van aangeven blijft discussie: flatsen of pushen? Mijn voorkeur gaat uit naar een harde push, dit is zuiverder. Afspraak was het met een harde push te proberen en als dat niet ging te gaan flatsen.

De opstelling: Pien in de goal, Nina laatste vrouw, Minka linksachter, Susan rechtsachter, Joyce voorstopper, Sophie linksmidden, Jeske midden-mid, Anna rechtsmidden, Julia linksvoor, Ellis midvoor en Kristie rechtsvoor. Dilara, Tessa en Brechtje begonnen als wissel.

We mochten aantreden op veld 1 en werden door een waterig zonnetje begroet. Een groot compliment voor de gedegen warming up die jullie alle veertien serieus uitvoerden. Klasse meiden, daar kan menig team een voorbeeld aan nemen!

Vanaf het fluitsignaal werd geconcentreerd en goed gehockeyd door het hele team. Jullie stonden allemaal goed opgesteld en met name over rechts werd zeer goed aangevallen. Kristie bood zich veelvuldig aan bij de hoekvlag, waardoor Anna veel ruimte kreeg om op te komen. Het eerste doelpunt viel al snel na een prachtige aanval. Anna liep op met de bal, Kristie liep vanaf rechts over de achterlijn richting eerste paal, waar ze de pass van Anna ontving en direct doorschoof naar de vrijstaande Julia, die de bal bij de 2e paal het doel in ramde: 1-0!
Dit aanvalspatroon werd meerdere malen uitgevoerd, waarbij Julia telkens goed stond opgesteld bij de 2e paal. Het opendraaien op links werkte perfect, Minka en Sophie wisten hierdoor het spel goed te verleggen.
De goede start konden jullie helaas niet vasthouden. IJsseloever gooide er een schepje bovenop en jullie lieten je ondersneeuwen in de fysieke duels wat nogal wat irritatie wekte. Daarbij maakte IJsseloever het veld klein en zochten jullie niet meer de ruimte.

IJsseloever had een paar gevaarlijke uitbraken maar onze verdediging was alert en stond goed opgesteld. Een keer stonden we achterin te slapen en prompt was het gelijk. IJsseloever hield de druk erop en bleek over een zeer gevarieerde strafcorner te beschikken. Terwijl Joyce naar de kop van de cirkel rende werd de corner kort genomen, waardoor dit meiske alle tijd en ruimte had om zelf op goal te slaan of naar rechts af te schuiven. Een keer leek dit fataal te worden maar gelukkig voor ons was de bal niet buiten de cirkel geweest en werd deze goal terecht afgekeurd. We gingen dus met 1-1 de rust in.

Tijdens het fruit kregen jullie als aanwijzingen mee om feller de duels in te gaan, dat de spitsen meer op de as moeten staan als wij vanuit de verdediging opbouwen en Jeske minder moest helpen aan de zijkanten. Jeske was hier zo druk mee dat het ten koste ging van het spel verdelen vanaf de centrale positie.

De tweede helft speelden jullie zeer sterk en lieten jullie zien waartoe ons team in staat is. De duels werden op inzet gewonnen en nadat Anna en Tessa van positie hadden gewisseld werd Anna vanaf links nog gevaarlijker en kwam Tessa vanaf rechts nog beter uit de verf. Brechtje deed het als opkomende spits heel goed, liet zich zakken als dat nodig was en kaatste dan uitstekend op de opkomende Anna of Tessa.
We kwamen dan ook zeer terecht op voorsprong door een aanval die donderdag nog getraind is: Tessa kwam op vanaf rechts, liep door naar de achterlijn, speelde Brechtje aan die in de loodlijn liep en doorpasste naar "2e paal Julia", die haar tweede goal maakte!!
Onze druk werd alsmaar groter en de 3-1 kwam vanaf links. Dilara passte op Julia die zich goed in de hoek aanbood en Sophie op de kop van de cirkel aanspeelde. Sophie legde af op Tessa die met een harde knal de bal in de hoek sloeg!!!

Dat het 3-1 zou blijven was geheel de verdienste van de keepster van IJsseloever, die op de lijn bijna niet te kloppen was, meerdere rebounds van bijvoorbeeld Ellis hield ze telkens tegen.
Jeske kon zich meer bezighouden met de aanval en scoorde ook bijna na een mooie solo. Sophie deed het als haar vervangster op de midden-mid positie ook goed, met name de passing ging prima.
Onze verdediging was vandaag zeer solide, het tandem Nina/Joyce heeft de hele wedstrijd gespeeld en deden het bijna foutloos. Susan, Minka en Dilara waren fel, kwamen goed mee op en hielden het spel keurig breed. En last but not least Pien, die erg attent was vandaag in een wedstrijd waarbij ze slechts af en toe moest optreden en dat prima deed. Twee minuten voor tijd gunden we Julia een applauswissel omdat ze naast haar twee doelpunten heeft laten zien hoe belangrijk je ook zonder bal kunt zijn door je goed op te stellen in het veld.

Danny Post heeft een deel van de tweede helft gezien en vond ook dat jullie spel er goed uitzag!
Sommige meiden waren nog niet klaar met hockey vandaag: Pien was gevraagd in te vallen bij de MD8 en Anna en Jeske hielpen de MC4 uit de brand. Hartstikke bedankt hiervoor, meiden!

Allemaal veel plezier gewenst bij het C/D-feest vanavond!

Groeten, ook namens Leo,

Daniël

Geen opmerkingen:

Een reactie posten