maandag 30 januari 2012

Berichtje van de coach (16) - Zaalhockey; Gooische MD3 en Shinty MD1

Lieve dames,

Gisteren moesten we in Driebergen aantreden tegen onze aartsrivaal Gooische (want nog een appeltje te schillen...) en Shinty. Tegen beide teams hadden we eerder gelijk gespeeld.
Tijdens de voorbespreking hebben we met jullie, naast de gebruikelijke tactische aanwijzingen/opdrachten, het belang van inzet en concentratie besproken; de laatste paar wedstrijden lieten steevast zien dat we vaak wat slapjes en ongeconcentreerd starten. Om een wedstrijd te winnen moeten we vanaf het eerste fluitsignaal serieus aan de bak.
Omdat de assistent coach al wat verkennende werkzaamheden had verricht (nl. kijken naar het eerste deel van de wedstrijd Gooische-Shinty) wisten we dat beide teams met een diepe spits spelen (doorgaans in de verdediging niet ons sterkste punt) en dat de scheidsrechters buitengewoon streng waren (als de bal niet stil ligt bij het uit nemen krijg je hem meteen tegen; als de bal niet precies op de plek ligt waar de overtreding was, dan is dat ook niet goed (dus weinig kans om een effectieve self-pass te doen)). Jullie waren dus gewaarschuwd.

De eerste wedstrijd tegen Shinty begon helaas toch weer slordig. Op een paar dames na, werd er te weinig geconcentreerd gespeeld en dat had al gauw een tegendoelpunt tot gevolg. Maar gelukkig groeiden jullie gaandeweg de wedstrijd en wist Brechtje uiteindelijk de gelijk maker te scoren. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. (Dat betekent dat we Gooische dan toch echt op het veld zullen moeten verslaan in het allerlaatste van de 4 duels tegen hen dit jaar!).

Tussen de wedstrijden in hebben we in de kleedkamer de tweede wedstrijd doorgesproken. Het mag duidelijk zijn dat die bespreking voornamelijk over INZET en CONCENTRATIE ging. Dat moest echt beter tegen Shinty. We hebben zelfs het dreigement uitgesproken om iedereen die niet alert meteen te wisselen.

Of het dat dreigement was, of de coach en teambegeleider van Shinty die jullie assistent coach op onaardige wijze te woord stond (waarop ik aankondigde dat we maar een ding konden doen en dat dat WINNEN was), jullie maakten een vliegende start en lieten prachtig spel zien. Jullie domineerden de wedstrijd en twee hele mooie acties van Anna leidden tot twee hele mooie goals.
De driehoek werd goed neergezet – weinig ballen die erdoor heen schoten – de verdediging klopte. Kortom mooi spel.
En ons mooiste moment (nou, in elk geval van Florianne en mij als wraak op de coach van de tegenpartij) was toch wel de domme wissel. Wij wisselden, de scheidsrechters besloten ook te wisselen en de coach van de tegenpartij dacht dan ook maar te wisselen. Wij stonden al in het veld, dus Florianne en ik riepen: “SPELEN!”. De bal werd uitgenomen, jullie stormden met drie man en ene bal op de keeper af die natuurlijk kansloos was. Heerlijk.
Ik denk dat de coach niet geslapen heeft die nacht. J
3-0 dus tegen Shinty en 4 punten voor de speeldag.

Een speciaal compliment nog aan beide keepers, Ellis en Pien, die sterk stonden te keepen en een paar goede kansen van de tegenpartijen uit de goal hielden!

Op de standenmotor is vandaag te zien dat we met 18 punten uit 10 wedstrijden zowaar eerste in de poule staan. Toegegeven, wel met 2 wedstrijden meer gespeeld, maar toch leuk en kampioen worden is echt mogelijk. Barneveld heeft twee keer gelijk gespeeld gisteren (tegen IJsseloever en tegen Muiderberg (!!!)) en staat nu tweede met 17 punten. Barneveld heeft nog een paar lastige wedstrijden voor de boeg: tegen Gooische en twee keer tegen Shinty en nog een keer Muiderberg. IJsseloever staat derde met 16 punten en 10 wedstrijden gespeeld en Gooische vierde met 8 wedstrijden gespeeld en 15 punten. Gooische moet nog tegen Barneveld, Shinty, Huizen en Muiderberg.
Alles kan nog dus.

Vandaag na de training hebben we dan ook aan jullie voorgelegd of jullie de indeling van de laatste paar plekken voor de laatste wedstrijd via loting willen laten plaatsvinden of toch via indeling (sterkste opstelling). We hebben dit met een “blinde stemming” gedaan – niemand weet dus van de anderen hoe die gestemd hebben.
De uitslag van de stemming is 27% loting en 73% indeling.
De eerste wedstrijd was al volgens schema ingedeeld en voor de tweede wedstrijd waren ook al 7 speelsters (plus keeper) ingedeeld. De resterende indeling ging dus om een keuze uit 6 speelsters voor 3 plaatsen.

Florianne en ik hebben de indeling bekeken en het volgende besloten:

Opstelling 1e wedstrijd:

Team 1Team 2
LANinaMinka
RASusanJoyce
MMBrechtjeJeske
LVJuliaMarieke
RVAnnaKristie
KeeperEllisEllis


Als opstelling voor de 2e wedstrijd:

Team 1Team 2
LANinaJoyce
RADilaraTessa
MMMinkaJeske
LVJuliaBrechtje
RVAnnaSophie
KeeperPienPien


IEDEREEN speelt dus een wedstrijd aanstaande zondag.
Wij gaan ervan uit dat Nina weer fit is; mocht dat niet zo zijn, dan bekijken Florianne en ik wie er voor Nina in de plaats speelt.

We zien jullie graag aanstaande zondag, scherp, fit, en vol vechtlust!

Groeten, ook namens Florianne,

De assistent Coach

zondag 22 januari 2012

Berichtje van de coach (15) - Zaalhockey; IJsseloever MD2 en Barneveld MD1

Lieve dames,

Vandaag moesten we het zonder Florianne doen, die helaas zelf ook aan de bak moest.

Omdat we met de tweede helft van de serie wedstrijden bezig zijn, moesten we spelen tegen twee teams die we al tegen waren gekomen: IJsseloever MD2 en Barneveld MD1.

Voor de eerste wedstrijd bespraken we als aandachtspunten:

Voor de achterhoede:

-          het meebewegen met de achterhoede van de tegenpartij: is de bal links, dan staat de LA aan de balk en schuift de RA naar de as; gaat de bal naar rechts, dan schuift de RA naar de balk en de LA naar de as;

-          goed de ruimtes zoeken voorin, denk aan de passes via de balk aan de linker en rechterkant.

En voor de voorhoede:

-          spits mee bewegen, is de bal bij LA = spits links, is de bal bij RA = spits rechts.

Ook hebben we het gehad over wat ene teamsport betekent: dat je niet alleen voor jezelf speelt, maar ook voor elkaar. Dus als je even geen zin hebt of minder lekker in je vel zit, dat je dan op het veld er toch helemaal voor gaat: voor de rest van het team. En dat je altijd dat stapje extra zet, zoals Dilara zo mooi deed vorige week.

De eerste wedstrijd was tegen IJsseloever – vorige week hadden we daar 3-1 van gewonnen in een goede wedstrijd. Deze week leken de rollen omgekeerd. De diepe spits, die vorige week al zo gevaarlijk was, was dit maal uiterst effectief. IJsseloever wist keer op keer gaten in onze dobbelsteen te vinden, met al gauw een doelpunt tegen als gevolg. Achterin lieten we de diepe spits teveel ruimte.

Toch wisten ook wij een aantal malen mooie kansen te creëren voorin. Kristie zat een aantal malen dicht bij een doelpunt, maar wist niet te scoren.

Voorin stond onze driehoek niet goed – Kristie zakte niet terug naar links, maar bleef in het huis staan met het gevolg dat de driehoek teveel naar rechts stond met de punt de verkeerde kant uit.

Uit een strafcorner tegen volgde een tweede doelpunt. Ellis liep goed uit en zat er goed bij, maar helaas lukte het IJsseloever alsnog via de rebound.

Ellis keepte fantastisch en had een aantal uitstekende reddingen, waardoor de schade beperkt bleef tot 2-0, want de spits bleef gevaarlijk.

Ook wij kregen aan het eind van de wedstrijd nog een paar goede kansen; met een prachtige pass van Brechtje op Julia en later een prachtige pass van Jeske op Kristie. Maar beide keren werden de kansen helaas niet benut.

Na de wedstrijd bespraken we wat er goed ging en wat de volgende wedstrijd beter moest.

De goede punten waren:

-          er werd heel goed gepasst

-          er werd uitstekend gekeept

Wat er beter moest:

-          teveel ruimte voor de spits van IJsseloever

-          te weinig “spierballen” voorin – er was niet genoeg honger naar een goal...

Na de bespreking van de opstelling voor de tweede wedstrijd tegen Barneveld (waar we in de eerste wedstrijd 4-1 tegen hadden verloren) kregen jullie de opdracht om goed naar de wedstrijd van IJsseloever tegen Barneveld te kijken – hoe spelen zij; wat valt er op in de voorhoede; wat valt er op in de achterhoede.

Ik besloot op het laatste moment ook nog een wijziging in de opstelling aan te brengen: Tessa naar RV en Dilara naar RA.

De observatie van de wedstrijd van Barneveld leverde uiterst waardevolle informatie:

-          de keeper van Barneveld ging snel liggen (dus proberen de bal erover heen te krijgen)

-          de keeper van Barneveld liep uit met strafcorners (dus ook de bal eens afspelen)

-          Barneveld bleef continu in een dobbelsteen staan (dus geen diepe spits)

De tweede wedstrijd gingen wij goed van start. Al gauw een uitstekende actie van Julia, die fel op de bal zat en deze prachtig terug legde op de kop van de cirkel, waar Minka stond. Er volgde een strafcorner, aangegeven door Tessa, die Minka probeerde hoog te spelen, maar helaas stond de keeper in het schot van de bal.

We kregen een strafcorner tegen, maar Pien stond als een huis en hield de bal tegen.

Er volgen een paar hele mooie doelpogingen van ons: Tessa, die links naast de goal eindigde; Sophie, die rechts naast de goal eindigde en Marieke die richting goal gaat, maar niet hard genoeg.

We kregen een strafcorner mee, ditmaal probeert Jeske hoog te spelen, maar weer stond die keeper daar. Sophie doet een poging, ook die mislukt helaas.

En dan is er een ijzersterke uitverdedigende pass van Nina via de balk op Julia. Julia pusht richting goal, maar de keeper houdt, de bal komt bij Minka die voor de rebound gaat, maar helaas daar stond wéér die keeper, ditmaal komt de bal bij Julia en Julia veegt hem erin! 1-0!

Later alweer een mooie pass van Nina naar Minka. Minka speelt naar Julia, Julia speelt richting goal, waar de keeper staat. Dan heeft Minka de rebound, maar de keeper staat er weer. Tenslotte is het Tessa die de bal erin weet te krijgen! 2-0!

Barneveld komt niet meer in hun spel – en die paar momenten dat ze het proberen staat onze ijzersterke verdediging waar ze moet staan: Nina, Joyce, Susan en Dilara hebben uitstekend werk gedaan, en die paar ballen die toch nog bij Pien kwamen, die schopte Pien koelbloedig weg.

Er is constante druk van Fletiomare op de goal van de tegenpartij met nog een paar kansen van Sophie, Marieke en Jeske, die er helaas niet in gaan. En de wedstrijd eindigt in 2-0.

Ik was reuze trots op het spel dat jullie lieten zien tegen Barneveld: jullie hebben hard voor elkaar gewerkt, goed gekeken en gepasst en er was honger om te scoren. Het was een mooie wedstrijd om te zien.

Volgende week spelen we uit tegen Gooische en Shinty – ik hoop dan weer zulk mooi spel en zulk goed teamwerk te zien!

Groeten, ook namens Florianne,

De assistent Coach













woensdag 18 januari 2012

Berichtje van de coach (14) - Zaalhockey: IJsseloever MD2 en Shinty MD1

Lieve dames,

Met drie speeldata achter de rug zijn we op de helft van het zaalhockey seizoen. Voor de meesten in dit team is het de eerste keer – met uitzondering van Anna, Minka en Nina had tot aan dit seizoen nog niemand zaalcompetitie gespeeld.

Afgelopen zaterdag was de stijgende lijn goed zichtbaar. Na de eerste speeldatum, in december, waar “het huis” en “de dobbelsteen” ver te zoeken waren (het huis wat verder dan de dobbelsteen) en jullie kaarsrecht in het veld stonden, konden we afgelopen zondag een veel beter systeem zien en zaten jullie in elk geval een stuk lager dan de twee data daarvoor.

Florianne schreeuwt zich dan ook hees (!) tijdens trainingen en wedstrijden: “laag zitten” – zoveel zelfs, dat ik er al een klacht over heb gehoord. Maar het is heel makkelijk om Florianne stil te krijgen: gewoon laag gaan zitten en vooral je stick op de grond houden J.

De wedstrijd tegen IJsseloever hebben jullie zeer sterk gespeeld. De dobbelsteen werd goed neergezet en er werd uitstekend gepasst. Vooral Anna wil ik daarvoor een compliment geven want ze deed dat zuiver en op de juiste momenten. Uiteraard ook complimenten voor diegenen die zich op de juiste plek aanboden!

Doelpunten waren er van Brechtje, Julia (die uitstekend bij de tweede paal opgesteld stond en een pass er zo in kon vegen) en Jeske. Een paar mooie hoge pushes van Anna op de goal werden helaas allemaal tegen gehouden door de keeper van IJsseloever.

Ook achter werd er uitstekend gespeeld. IJsseloever had moeite echt gevaarlijk te worden. Toch deden ze dat op een paar momenten, maar Pien stond zeer zelfverzekerd als een huis te keepen en wist er maar een achter zich te krijgen. Dilara had nog een briljante redding van een bijna-tegen doelpunt dat ze net van de lijn af kon vegen.

Over die bal zei Dilara tegen mij: “ik dacht echt dat ik hem niet meer zou hebben!”, maar toch ging ze ervoor. En zo zie ik dat graag op elke positie in het veld: als je denkt dat het net niet gaat lukken, dan er TOCH voor gaan. Dat kan het verschil maken tussen winnen en verliezen!

De tweede wedstrijd startten jullie met iets teveel nonchalance... Eerlijk gezegd behoorlijk rommelig. Uiteraard is het moeilijk om elke wedstrijd met andere spelers te spelen (want we hebben tenslotte 3 reserves voor de veldposities); ook al proberen we de opstellingen in beide wedstrijden zoveel mogelijk consistent te houden, de dynamiek verandert toch altijd wel wat. Helaas was dat in de tweede wedstrijd tegen Shinty zeer duidelijk merkbaar. De dobbelsteen stond duidelijk slechter dan de eerste wedstrijd en er vielen teveel gaten. Al snel was er dan ook een tegengoal. Maar jullie vochten door (gelukkig) en het werd een reuze spannende wedstrijd met kansen aan beide kanten. Anna wist de verlossende goal te scoren voor een gelijkspel – en die is de moeite van het melden waard, want het was een hoge push op de goal (geoefend in wedstrijd nummer 1 J).

De 4 punten brengen ons naar een derde plek in de poule, maar Shinty en Barneveld hebben beiden twee wedstrijden minder gespeeld en kunnen ons nog inhalen. Maar!... we kunnen ook best nog kampioen worden, als we de tweede helft van het zaalhockey seizoen veel punten halen.

Aanstaande zondag kan Florianne helaas niet aanwezig zijn – dan speelt ze zelf wedstrijden. Dat wordt dan meteen de vuurdoop van deze assistent coach J. We treden alweer aan tegen IJsseloever (1e wedstrijd) en tegen Barneveld. Met de laatsten hebben we nog een appeltje te schillen, dus ik hoop iedereen FIT, UITGESLAPEN en vol VECHTLUST aan te treffen aanstaande zondag.

Dan nog even dit: inmiddels hebben we met 13 van de 15 meiden een individueel gesprek gehad. Morgen voeren we de laatste twee gesprekken en daarna zullen we er na een training of een wedstrijd nog een keer op terug komen, om te laten weten wat we gaan doen met jullie suggesties.

Groeten, ook namens Florianne,

De assistent Coach
















zondag 15 januari 2012

Nieuwjaarsreceptie

Zondag 15 januari was de Fletiomare nieuwjaarsreceptie.

Een aantal meiden van de MD2 was er ook. Kijk maar naar de tekening die Radboud Wanders, de aanwezige karikaturist (zie: digitale-karikaturist.nl) heeft gemaakt en probeer te zien wie dat waren ...