zondag 28 augustus 2011

Berichtje van de coach (2) - Oefenwedstrijden 27 augustus

Lieve dames,

Gisteren vertrokken we in alle vroegte voor een teamuitje en oefenwedstrijden naar Den Haag. Helaas waren de weergoden ons niet gunstig gezind en mochten wij op het strand de ene na de andere inkt-zwarte regenbui over zien (en voelen...) trekken.

We bivakkeerden dan ook grotendeels in een strandtent, waar we de doelstellingen voor het jaar hebben bepaald (deze volgen nog !). Daarnaast wat activiteiten op het strand en voor enkelen van jullie een kennismaking met het koude water van de noordzee (met een paar hele natte broeken als gevolg).

Veel dank aan Daniël voor het organiseren van het teamuitje – het was heel gezellig en ach, na zo’n natte start kan het seizoen alleen nog maar beter worden!

Bij Craeyenhout aangekomen hadden we nog even een tegenvaller – zonder ons daarvan op de hoogte te stellen hadden de teams van Craeyenhout het programma omgegooid en speelden ze eerst tegen elkaar. Dat gaf ons in elk geval de gelegenheid in het clubhuis (droog!) van een deel van de finale van het Europees Kampioenschap te genieten (die de Nederlandse dames uiteindelijk met 3-0 wonnen).

In de voorbespreking gaf ik jullie 2 opdrachten mee voor de wedstrijd:

1.       Sneller schakelen tussen aanval en verdediging

2.       Sneller passen (niet wachten tot je tegen een tegenstander aan loopt)


Om even over half 5 mochten de dan eindelijk het veld op, eerst tegen D4. De dames van Craeyenhout (spelen 3e klasse, dus 1 klasse lager) begonnen zeer twijfelend en afwachtend aan de wedstrijd. Jullie gelukkig niet en na 5 minuten viel er al een goal bij een strafcorner. De strafcorner werd niet zuiver aangespeeld en kwam in plaats van bij Anna bij Joyce terecht, die de bal onder haar stick door liet glippen. Niet getreurd, want daarachter wist Anna de bal alsnog te stoppen en richting de 2e paal te slaan, waar Dilara uitstekend opgesteld stond en de bal erin wist te werken! 1-0.

Ondertussen stond Nina als laatste vrouw op zeer vakkundige wijze de achterhoede te regelen (ze gaf goede aanwijzingen over het aansluiten met de voorhoede en het in de gaten houden van “je mannetje”) en dat resulteerde in een waterdichte verdediging.

Na 17 minuten volgde een tweede doelpunt, weer uit een strafcorner, die Anna koelbloedig de goal in sloeg: 2-0.

Aan het eind van de 30 minuten durende wedstrijd hadden we nog een mooie kans, met een prima pass op Marieke (midvoor), die Anna schuin links achter zich aan zag komen en hem uitstekend aan Anna passte. Anna liep over links richting de cirkel en gaf voor aan Marieke die door was gelopen de cirkel in, maar helaas, deze bal ging hoog en werd dus afgefloten.

De wedstrijd werd verdiend gewonnen met 2-0, door goed samenspel (mooi om te zien!) en hard werken.
We gingen meteen weer het veld in voor een wedstrijd tegen de D3, die dezelfde klasse spelen als wij, voor een 2x20 minuten wedstrijd.

De D3 van Craeyenhout speelde heel anders hockey dan de D4: veel aanvallender en feller en er was dan ook meer druk op onze verdediging.

Al gauw was er een mooie kans van Craeyenhout, met een bal die op middel-hoogte op de goal werd gespeeld. Maar Pien hield deze bal vakkundig uit de goal.

Kansen volgden aan beide kanten – het spel ging redelijk gelijk op. Tot deze aanval startte: Jeske liep op rechts met de bal, passte naar Marieke een stukje met de bal op liep. Anna, op links, eiste de bal op, maar Marieke besloot zelf de bal richting de goal te slaan. Deze werd tegengehouden door de verdediging, die hem de cirkel uit probeerde te slaan, maar daar stond Ellis op de kop van de cirkel en ze hield de bal tegen en sloeg de bal weer richting de goal. Marieke, op de stip, stopte deze bal en sloeg vervolgens de bal koelbloedig in de goal. 1-0. Het gezicht van Marieke na deze mooie goal was een foto waard: ze keek een beetje van “Huh? Goal? Heb ik dat echt gedaan?”.

Er volgende nog meer mooie aanvallen, Marieke kreeg vleugels.

Joyce zag Marieke, gaf een mooie pass die Marieke met haar haakje opving. Marieke liep een stukje op, KEEK (!) en zag op links Brechtje aan komen. Marieke passte zuiver op Brechtje, die met de bal de cirkel in liep en de bal er hard in sloeg. 2-0.

Ik ben erg trots op jullie, meiden! Jullie hebben mooi hockey laten zien, twee mooie overwinningen mee naar huis genomen, en heel sportief gespeeld. Ondanks de vervelende opmerkingen die sommigen van de tegenpartij maakten, lieten jullie je niet uit het veld slaan, maar bleven jullie gewoon hockeyen en je eigen spelletje spelen. Met winst als resultaat.

Na de wedstrijden zijn jullie nog langs de McDonald's gereden om een welverdiend feestmaal te eten – ik heb van Dilara, Kristie en Tessa gehoord hoeveel dat was, dus van de week extra hard trainen! J

Volgende week een kick-off toernooi en daarna gaan we dan aan de voorcompetitie beginnen.

Ik wil nog even heel kort aanstippen wat de grote lijnen zijn van de teamdoelstellingen die jullie zelf hebben geformuleerd (een mooie samenvatting daarvan volgt nog):

1a. Gezelligheid
1b. Kampioen worden
2. Voorcompetitie winnen
3. Beter worden en goed samenspelen
4. veel teamuitjes

Een mooie combinatie dus van ambitie en team-spirit.

1b, 2 en 3 betekenen wel, dat jullie de trainingen tenminste zo serieus moeten nemen als de wedstrijden – want door hard te trainen, wordt je beter en maak je meer kans op winst. Florianne heeft met de eerste twee trainingen al laten zien dat zij het als trainster zeer serieus neemt, door hard en serieus te trainen beloon je haar inzet en maak je kans om de teamdoelstellingen waar te maken.

Voor nummer 4 vernemen Daniël, Florianne en ik graag jullie ideeën – wat willen jullie graag samen gaan doen – dan zullen wij de ouders aan het werk zetten (J) om een en ander te organiseren.

Volgende week zie ik jullie waarschijnlijk niet (omdat ik zaterdag pas terug kom uit Guatemala), maar ik kijk uit naar de eerste competitie !

Groeten,

Een zeer trotse Coraline

Teamdag

"Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?", zong Conny Stuart in 1966. Volgens mij is er sinds die tijd nooit zoveel regen gevallen als vandaag, de dag van ons teamuitje.
's Morgens om negen uur stonden alle meiden met een stralend humeur bij Zwembad Fletiomare en even later vertrokken we vanuit een zonnig De Meern richting het strand.
De weersvoorspelling voor Den Haag was: in de ochtend buien en aan het begin van de middag droog. Inderdaad, een paar kilometer van de duinen begon het te regenen en net toen we de auto's geparkeerd hadden kregen we de eerste stortbui over ons heen, gillende meiden stoven uiteen op zoek naar een schuilplaats. Het was een korte wandeling naar het strand, dat op een paar trimmers na, totaal verlaten was.


We hadden de meiden in drie groepjes verdeeld en allerlei activiteiten georganiseerd die ze met hun groepje zouden moeten uitvoeren, zoals: strandvoetbal, Kubb, de mooiste zandsculptuur maken en natuurlijk ontbraken de frisbee's en beachbalset niet.

Door het weidse uitzicht op het strand konden we goed zien wat voor weer eraan zat te komen en dat voorspelde weinig goeds. Dit werd bevestigd door het thuisfront waar volgens de buienradar het zwaartepunt van de depressie precies boven Scheveningen lag. Omdat ook een teambespreking op het programma stond hebben we besloten deze maar eerst te houden in Beachclub Friends, de nabijgelegen strandtent.


Onder leiding van Coraline werden de doelstellingen voor het seizoen bepaald, individueel en voor het team, zowel in sportieve als sociale zin. Nu konden we even opdrogen en warm worden met koffie, thee en warme choco met slagroom! En ondertussen kon het weer opknappen en zouden we later de strandactiviteiten kunnen hervatten. Helaas, de buien bleven maar komen met soms zelfs onweer erbij zodat we gedwongen waren in de lekkende strandtent te blijven.
Van de eigenaar van de beachclub mochten we onze meegenomen boterhammen binnen opeten, wel zo aardig!

Het oplossen van een paar luciferraadsels was ook een activiteit, hier werden de meiden aan het denken gezet. Van de vijf raadsels wist een groepje er wel drie op te lossen, een prima score want sommige ouders waagden zich er ook aan en wisten ze niet allemaal op te lossen!
Eén groepje is niet aan de raadsels toegekomen, maar niet getreurd want hier zijn ze:

Je ziet hier een olijfje in een martiniglas.
Verplaats twee lucifers zodat het olijfje buiten het glas ligt.




Je ziet hier vier vierkanten.
Haal twee lucifers weg zodat er slechts twee vierkanten overblijven.




Hier is een vis die naar rechts zwemt.
Verplaats drie lucifers zodat de vis naar links zwemt.







Verplaats drie lucifers zodat je drie vierkanten krijgt van gelijke grootte (en niets anders).







Wil je de oplossingen zien,kijk dan op: www.jimloy.com/puzz/match.htm.

Het regende intussen wat minder dus gingen we verder met de voetbalwedstrijden. Het niet spelende team besloot de zee in te lopen en wilden liefst gaan zwemmen!

Toen werd het tijd om alle doorweekte spullen bijeen te rapen en op weg te gaan naar Craeyenhout, waar we een drieluik zouden spelen met de MD3 en MD4. Het zand kon worden afgespoeld onder een warme douche en "even" later zaten alle meiden in Fletiomare-tenue klaar voor de wedstrijdbespreking.

Erg gastvrij werden we niet ontvangen door Craeyenhout. Het speelschema was zonder overleg met ons omgegooid, drinken voor het team was niet geregeld en na afloop van het drieluik werd niet gezamenlijk wat gedronken. Daarbij waren meerdere speelsters van de MD3 zo onsportief dat onze meiden werden uitgescholden en niet het fatsoen hadden na de wedstrijd handen te schudden.



Het was dus maar goed dat we beide teams met 2-0 hadden verslagen. Bovendien werd ons humeur er alleen maar beter op want ... de zon was gaan schijnen! Hoogste tijd voor een teamfoto!



Toen rap naar de auto's en op weg naar McDonald's, als afsluiting van de teamdag.


Meiden, ik vond het een geweldige teamdag die in een prima sfeer is verlopen. De regen had geen enkele invloed op jullie humeur en dat is een compliment waard.
Jeroen, Lonneke, Yvonne, Ayla, Michiel en Coraline, bedankt voor het mede-organiseren, rijden, fluiten en coachen. Ik weet zeker dat de volgende teamdag minder neerslag zal vallen.
Tot slot nog een foto die alles zegt over de teamdag.


Daniël

zaterdag 27 augustus 2011

Berichtje van de coach (1) - Oefenwedstrijden 20 augustus

Lieve meiden,

Iets later dan gepland het eerste coach bericht van dit seizoen.
Vorige week hebben we de eerste (oefen)wedstrijden van dit seizoen gespeeld. Dat was wel weer even wennen na een poos niet gehockeyd te hebben.
De eerste tegenstander was Woerden MD1 en jullie begonnen zeer voortvarend. Er werd vanaf het eerste fluitsignaal goed druk gezet op de tegenpartij en er werden al snel wat kansen gecreëerd. Na tien minuten had dat ook effect: Jeske sloeg met de backhandslag richting goal, een prachtige doelkans, die er helaas door de keeper uit werd gehouden, maar Tessa stond goed op de rebound en sloeg de bal alsnog in: 1-0.

Er volgden nog meer mooie aanvallen. Een daarvan was waarbij Brechtje vanuit het middenveld de bal naar Anna op rechtmidden passte; Anna liep een eindje op, gaf vervolgens de bal prachtig voor richting de cirkel waar Sophie hem opving en hem hoog op de keeper wist te slaan/pushen, de keeper hield de bal, maar zowel Tessa als Jeske probeerden nog twee keer de rebound. Helaas ging de bal uiteindelijk naast.

Na 20 minuten kwam Woerden op gang met een eerste kans op onze goal. Pien wist deze goed tegen te houden en weg te werken.

Een mooie kans voor ons volgde met Kristie aan de basis: Kristie (op rechtsachter) ving de bal op van Woerden, keek (!), passte op Anna, Anna passte door naar Brechtje, Kristie bood zich aan, maar werd niet gehoord, riep iets harder, waarna de bal toch naar Kristie werd gepasst, Kristie liep vervolgens op met de bal en gaf een mooie voorzet op Sophie. Helaas werd de bal vervolgens gestopt de de keeper.

Er volgende twee aanvallen op ons doel; de eerste naast en de tweede goed gestopt door Pien.

En weer een mooie aanval van ons: Brechtje passte naar Tessa (op linksvoor), Tessa sloeg hard op de goal, maar de bal werd gestopt door de keeper. Er volgde een strafcorner, aangenomen door Anna, maar Woerden zat er goed bij. Anna liet zich niet van de wijs brengen, haalde de bal naar links en flatste de bal vervolgens met haar backhand de goal in. Een schitterend doelpunt!: 2-0

We kregen vervolgens een strafcorner tegen, maar Joyce liep snel uit en de bal werd goed uitverdedigd.

Aan het eind van de eerste helft krijgen we helaas toch een doelpunt tegen; de verdediging liet een steekje vallen; schakelde niet snel genoeg zodat Woerden alle kans kreeg om te counteren. Pien kon de bal helaas niet redden.

We gingen de rust in met 2-1.

De aandachtspunten die we doorspraken waren:
  • het aansluiten van de verdediging op de aanval (om daarmee druk te zetten richting de goal van de tegenpartij EN om de voorkomen dat Woerden vaart kan maken met een counter)
  • de noodzaak om dan wel ook snel te schakelen (als we vanuit een aanvalssituatie naar een verdedigingssituatie gaan)
  • niet te veel lopen met de bal: kijken en passen!
In de tweede helft maakten we een slechte start. De verdediging miste Joyce, die de eerste helft uitstekend werk verrichtte met een zeer solide verdediging. We kregen al snel een goal tegen: 2-2.

Er volgden ook nog eens 4 strafcorners achter elkaar – met Joyce op de bank moest Kristie voor het eerst als eerste gaan uitlopen. Dat was heel onwennig, maar bij elke strafcorner ging het weer wat beter, zodat ze bij nummer 4 inderdaad de bal wist te onderscheppen – goed gedaan!

Daarna helaas een tegengoal: 2-3.

Kristie raakte geblesseerd door een ongelukkige bal van Joyce op haar voet, en ging eruit.

Een prachtige aanval op rechts met Anna aan de basis. De bal wordt voor de goal langs gepasst waar Sophie hem nog net van de achterlijn wist te houden. Helaas resulteerde dat niet in een goal. Een gevaarlijke counter van Woerden volgde met twee kansen.

Twee strafcorners van Woerden volgden aan het eind van de wedstrijd. Joyce zat er twee keer mooi bij, maar helaas lette de rest van de verdediging even niet op en scoorde Woerden: 2-4.

Jammer dat we deze wedstrijd verloren – het was duidelijk dat de vermoeidheid vanaf het einde van de eerste helft toesloeg, waardoor we steken lieten vallen. Maar, ik heb veel goede aanvallen gezien en ook goed verdedigingswerk. Als we de conditie op pijl krijgen, dan moeten we Woerden in de voorcompetitie kunnen verslaan.

Voor de tweede wedstrijd tegen Nieuwegein MD1 had ik Anna, als aanvoerdster, de taak gegeven om samen met het team een opstelling te bedenken. Met die opstelling gingen we in het veld. Inmiddels was het een stuk warmer geworden en met zware benen van de eerste wedstrijd werd het best moeilijk voor jullie.

Nieuwegein speelde op een lastige manier: alle meiden van Nieuwegein waren zeer fel op de bal – van begin tot eind. Maar ze speelden ook op een kluitje en dat is lastig spelen, want als je dan de bal hebt staan er opeens tenminste 4 tegenstanders voor je neus. Toch moeten jullie leren herkennen dat dat betekent dat er ergens anders op het veld ruimte MOET zijn. Dus speel de bal gewoon terug, verleg hem en zoek daarmee de ruimte op.

De eerste helft vielen er geen doelpunten. Marieke raakte geblesseerd door een bal die hard (en hoog) op haar hand kwam), maar na wat ijs, ging ze met haar tanden op elkaar gewoon het veld weer in.

In de rust bespraken we dat we de ruimte moeten zoeken door de bal te verleggen en dat jullie bij het uitverdedigen VOOR je man moeten komen en moeten inlopen op de bal als je aangespeeld wordt.

In de tweede helft kregen we twee tegendoelpunten te verwerken. Dat had veel meer kunnen zijn, ware het niet dat Pien de goal als een leeuw stond te verdedigen. Zij verdiende dan ook de titel: vrouw van de wedstrijd!

Gelukkig redden we onze eer door een absolute wereldgoal van Jeske (mid-mid) die de bal vanaf de kop van de cirkel strak in de linker hoek wist te slaan.

Tenslotte nog een complimentje voor Minka, die na een heel ongelukkig seizoen vorig jaar twee hele wedstrijden mee kon spelen!

Meiden, ik kijk uit naar morgen – en de rest van het seizoen!

Coraline

20110820_Oefenwedstrijd