Berichtje van de coach (13) - Zaalhockey: Barneveld MD1 en Huizen MD4

Lieve dames,

Laat ik beginnen met te erkennen dat er maar 1 echte coach is in de zaal, en dat is Florianne. In dit geval moet ik genoegen nemen met de rol van assistent coach, want Florianne heeft meer recente ervaringen met zaalhockey dan ik. Voor mij is het zo’n 22 jaar geleden en ik kan me niet herinneren dat wij het ooit over dobbelstenen, huizen of kerstbomen hadden... J

Afgelopen zondag mochten jullie voor het eerst de zaal in, na slechts 2 trainingen. En dat was natuurlijk wel even wennen. Florianne had in de kleedkamer uitgebreid de opstelling doorgesproken en de aandachtspunten uitgelegd: dobbelsteen in niet-balbezit, huis in balbezit en vooral LAAG zitten.

Tegen Huizen gingen jullie voortvarend van start; een wedstrijd die uiteindelijk in een 3-1 (eigenlijk 3-0) winst resulteerde. Vooral het schakelen tussen de dobbelsteen en het huis (waar de mid-mid en de linksvoor alert op moeten zijn) zagen we nog niet echt terug in het veld en daarnaast viel op dat jullie het toch al kleine zaalhockey veld nog kleiner maakten door het onvoldoende diep gaan staan van de spitsen.

Zonder rust moesten jullie meteen aan de tweede wedstrijd beginnen tegen Barneveld, die hun eerste wedstrijd tegen Huizen hadden gewonnen. Barneveld bleek een betere tegenstander dan Huizen, fysiek sterker en sneller en dat resulteerde in veel druk op onze achterhoede. Door ons werden wel enkele mooie kansen gecreëerd, maar helaas gingen wij met 4-1 ten onder.
Afgelopen maandag heb ik 20 minuten van de training kunnen zien en er was een duidelijke verbetering zichtbaar ten opzichte van zondag; vooral in het laag zitten. Dat biedt perspectief voor aanstaande zondag, wanneer we, na JD3, in “eigen” zaal tegen Gooische MD3 (waar we nog een appeltje mee te schillen hebben!) en Muiderberg MD1 moeten spelen. Van Gooische weten we dat het meiden zijn die uitstekend kunnen hockeyen op het veld: technisch en tactisch zijn ze sterk en ze kunnen goed kort passen. Gevaarlijk dus in de zaal, met name dat korte pass-werk! Ons geheim wapen, de snelheid van Anna is in een zaal, door de geringe afstanden, minder effectief dan op het veld. Slim spel is dus vereist zondag en... 100% concentratie & inzet.
Vroeg naar bed dus... J

Groeten, ook namens Florianne,

De assistent Coach

vrijdag 9 december 2011

Berichtje van de coach (12) - Gooische MD3 Uit en vooruitblik op zaakhockey!

Op de valreep nog een snelle terugblik op de laatste veldwedstrijd voor de winterstop – uit tegen Gooische MD3, die een gelijk aantal punten hadden als wij.

In de kleedkamer – zie bijgevoegde foto... – hebben we een voorbespreking gedaan. Gezien de ervaringen van de week ervoor met de scheidsrechter en de ervaringen uit het verleden met scheidsrechters bij Gooische hebben we even stilgestaan bij het belang niet tegen scheidsrechters te praten en ALTIJD door te spelen. Desnoods fluit de scheids maar een tweede keer.
Verder waren de thema’s zoals gebruikelijk: aanvallen over de flanken en rondspelen in de kom.

We hadden de opstelling bij aanvang van de wedstrijd wel iets gewijzigd: we wilden Nina graag eens als mid-mid zien acteren en Minka nam daarom de vrije verdediger plaats in.

Helaas ging de eerste helft helemaal niet goed. Gebrek aan concentratie was volgens mij de belangrijkste reden en jullie lieten je behoorlijk overdonderen door de dames van Gooische (het opleidingsteam!) die voortvarend en met uitstekend hockey van start gingen. We gingen de rust in met een 4-0 achterstand. Florianne moest na de rust weg, maar kon nog wel even een donderspeech houden. De tweede helft moest er door jullie gehockeyd gaan worden en met volledige concentratie.

En dames, wat was ik trots op jullie! Om in een tweede helft met een 4-0 achterstand zo terug te komen, dat toont echt karakter! Met doelpunten van Kristie, Anna en Julia wisten we nog op 4-3 te komen – en als de wedstrijd een paar minuten langer had geduurd dan was een gelijkspel misschien ook nog wel gelukt...
Uiteraard waren jullie allemaal heel erg teleurgesteld, want nu staat Gooische bovenaan. Maar niet getreurd, we gaan de tweede helft van het seizoen gewoon heel geconcentreerd en met heel veel inzet spelen zodat we ALLE wedstrijden gaan winnen...

Aanstaand weekend begint de zaalcompitie – zoals Daniël al schreef ben ik daar heeeeeel blij mee, want dan hoef ik niet te koukleumen. In de zaal gaat het spel razendsnel en zullen jullie continue voor 100% alert moeten zijn – goed schakelen tussen aanval (huisje) en verdediging (dobbelsteen). En LAAG zitten, met sticks plat op de grond.